Jaki odnosi sa Njemačkom od izuzetne važnosti za Avganistan

Jaki odnosi sa Njemačkom od izuzetne važnosti za Avganistan

Portparol talibanskog pokreta Zabihulah Mudžahid izjavio je za njemački "Bild" da kancelarka Angela Merkel ima posebno mjesto u Avganistanu i pozvao je u posjetu.

Mudžahid je poručio da talibani žele da naprave potpuno bezbjedno okruženje u Avganistanu u kojem će se svi svjetski lideri osjećati komforno.

"Želimo da napravimo potpuno snažno i bezbjedno okruženje u Avganistanu koje će prihvatiti sve zemlje svijeta i u koje će svi svjetski lideri vjerovati. Njemački zvaničnici bi trebalo da dođu u posjetu našoj zemlji, a za Angelu Merkel imamo posebno mjesto", rekao je Mudžahid.

On je naglasio kako su jaki odnosi sa Njemačkom od izuzetne važnosti za Avganistan.

"Mi, prije svega, želimo dobre odnose sa Njemačkom. Islamski Emirat biće vlada svih Avganistanaca i želimo da Njemačka ima najbolji mogući diplomatski odnos sa našom novom vladom", istakao je Mudžahid.

On je poručio kako je Njemačka naročito potrebna Avganistanu u zdravstvenom sektoru koji je ugrožen pandemijom i ratnim dešavanjima.

"Želimo da nam Njemačka pomogne u humanitarnom sektoru. Potrebni su nam i u zdravstvenom sektoru, trebaju nam i u sektoru obrazovanja i infrastrukture", poručio je portparol talibanskog pokreta.

Iako Berlin još nije priznao novu talibansku vladu, Njemačka je izrazila spremnost da pruži humanitarnu pomoć Avganistanu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.