Mirođija, začin ali i lijek za stomak, reguliše šećer, pomaže kod menstrualnih tegoba...

Mirođija, začin ali i lijek za stomak, reguliše šećer, pomaže kod menstrualnih tegoba...

Mirođija je začin iz porodice biljaka u koje spadaju lovorov list, peršun i kumin.

Porijeklo vodi sa Mediterana i sadrži poprilične količine gvožđa, magnezijuma i kalcijuma, te je veoma bogata flavonoidima - snažnim antioksidantima koji imaju antivirusna i antiupalna svojstva.

Može se sušiti ili koristiti u svježem obliku.

Gotovo svi djelovi mirođije su ljekoviti - i stabljika, kao i listovi.

Aromatični listovi mirođije trebalo bi da postanu stalan začin u ishrani za one koji pate od narušenih vrijednosti šećera u krvi.

Mirođija sadrži eugenol, esencijalno ulje koje reguliše nivo glukoze u krvi.

Osim toga, listovi mirođije mogu da posluže i kao veoma efektan lijek za uznemiren stomak, u vidu čaja ili sitno nasjeckani u jogurtu.

Svježe nasjeckani listovi mirođije pomiješani sa sokom od peršuna takođe mogu pozitivno da utiču na menstrualni ciklus i smanje obilno krvarenje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.