Vujošević: Sada kada imamo vakcinu bilo kakvo zatvaranje bi bilo besmisleno
Novica Vujošević

"Masovna imunizacija jedini način da se virus iskorijeni"

Vujošević: Sada kada imamo vakcinu bilo kakvo zatvaranje bi bilo besmisleno

Nikakve zabrane i zatvaranje granica ne bi spriječile ulazak korona virusa u Crnu Goru što nam potvrđuju i zemlje koje su uvele mnogo restriktivnije mjere, kazao je za Pobjedu epidemiolog u penziji i član Komisije za zaštitu i unapređivanje zdravlja Podgorica dr Novica Vujošević.

"Imate dvije mogućnosti - da krepate od gladi ili od bolesti. Sada kada imamo vakcinu bilo kakvo zatvaranje bilo bi besmisleno", poručuje dr Vujošević.

On smatra da ni maska, ni distanca, kao ni pranje ruku nije toliko efikasno da spriječe prenošenje virusa i da nam je jedini spas u vakcini.

Rješenje problema

Treba, kaže Vujošević, biti svjestan da sada imamo oko 5.000 oboljelih, što je mnogo, ali i da bi u slučaju da svi nevakcinisani prime vakcinu problem sa koronom bio riješen do oktobra odnosno imali bismo najviše 10 oboljelih na 100.000 stanovnika.

Međutim, prema riječima Vujoševića, ako i dalje bude onih koji vjeruju u teorije zavjere, možemo samo očekivati skok oboljelih i nove restriktivnije mjere.

"Dokle god Crna Gora ne vakciniše svoje stanovništvo najmanje 80 do 85 odsto majci veselja nema. Imaćemo stalno obolijevanje, nekad više, a nekad manje. E da ne bilo toga i gatanja, prema tome u pamet se i neka niko u životu ne kaže da ga muka dohvatiti neće. Ako vas dohvati ova bolest postoji velika muka naročito za one koji teško obole i koji ne mogu da dišu. A najgora smrt je ona sa gušenjem", kaže Vujošević.

Zato je, naglašava, važno da se vakcinišemo kako bi se zaštitili od virusa, odnosno izbjegli tešku kliničku sliku ako obolimo.

Iako su vakcine u našoj zemlji široko dostupne već mjesecima, imunizacija se odvija sporo. Tako je do sada, u Crnoj Gori revakcinsano 37,2 odsto punoljetnog stanovništva, odnosno 27,4 odsto od ukupnog broja građana.

Po broju imunizovanih nalazimo se na začelju Evrope. Dr Vujošević smatra da za slab odziv nije odgovorna loša kampanja, te da bi za ,,razuman narod bilo dosta da shvati sam da treba da se vakciniše“.

Moralna obaveza

"Svi moramo da shvatimo da je to jedino zaštitno sredstvo koje je sigurno. Više puta sam rekao i sada ponavljam da je moralna obaveza svakog ljekara ali i svih koji rade sa ljudima da se vakcinišu. Tu su i prosvjetni radnici, predstavnici medija, ugostitelji, zanatlije,…Niko nema pravo da zarazi drugog", naglašava Vujošević.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.