Rogošić: U Podgorici boravi 37 odsto manje turista nego 2019., nastavlja se manifestacija Ajmo na Moraču
Foto: Mediabiro

Rogošić: U Podgorici boravi 37 odsto manje turista nego 2019., nastavlja se manifestacija Ajmo na Moraču

U Glavnom gradu trenutno boravi 37 odsto manje turista u odnosu na isti period 2019. godine, kazala je agenciji Mediabiro direktorica Turističke organizacije (TO) Podgorica, Irena Rogošić.

"Prošlog petka je to bilo 15 posto, ta brojka varira iz dan u dan ali mi smo i dalje zadovoljni brojem posjeta. U julu je ostvareno oko 36 hiljada noćenja a samo u prvoj polovini avgusta oko 24 hiljade“, rekla je Rogošić.

Podgoricu trenutno posjećuju dominantno gosti iz regiona: Srbije, BiH , Sjeverne Makedonije, Albanije, Kosova.

"Isto tako tu su i gosti iz Hrvatske ali i Rusije, Njemačke, Kine, Francuske, Italije, Poljske, Izraela. Dolaze gosti iz cijelog svijeta a moram da naglasim da, iako su malobrojni, tu su gosti iz Argentine, Australije, Novog Zelanda, Čilea, Venecuele, Kolumbije, Senegala...“, kazala je ona.

Rogošić naglašava da je Podgorica dominantno kongresna destinacija, da nema izraženu sezonalnost te da se gosti zadržavaju u prosjeku dva dana.

"Mi ulažemo velike napore da produžimo te dane zadržavanja, kreiranjem novog sadržaja, promovisanjem aktivnog turizma kako posjetioci ne bi dolazili samo radi biznisa i posla“, ističe ona.

IrenaRogoidirektoricaTOPodgorica

Irena Rogošić, Foto: Mediabiro

Što se tiče naplate boravišne takse, Rogošić kaže da je u prvih šest mjeseci ostvareno 37 odsto manje prihoda u odnosu na isti period 2019. godine.

Turisti koji posjete Podgoricu, najviše se interesuju za krstarenje Skadarskim jezerom i gradske ture.

"Mi im preporučujemo tri nove kulturno istorijske pješačke rute a to su revolucionarne rute na koje smo ponosni. Jedna obuhvata Staru Varoš, zatm spomenička i muzejska ruta i treća ruta koja kreće ispod crkve Sverog Đorđa – Brdo Gorica i Trijebač“, rekla je Rogošić za agenciju Mediabiro.

Ona je naglasila da se na radost brojnih građana i turista, u nedjelju, 22. avgusta nastavlja manifestacija "Ajmo na Moraču“.

"Program je koncipiran tako da je odvojen dječiji sadržaj od sadržaja za odrasle. Ne bi trebalo da bude velike gužve i sve epidemiološke mjere će biti ispoštovane. U nedjelju će nastupiti violonistkinja Verica Čujković i DJ, biće organizovana i vožnja kajakom i spuštanje hgumama niz Moraču. U ponedjeljak će mališani imati priliku da slikaju na dva velika platna
a u muzićkom dijelu programa nastupiće Komnen Vujović i hor Zvjezdice“, dodala je Rogošić.

Manifestacija završava nastupom Andrijane Božović i uz izložbu radova sugrađana sa slikarske radionice koja je organizvana druge večeri od otvaranja manifestacije početkom avgusta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.