“U predmetima protiv CRBC-a preduzeli sve radnje”
Ilustracija

“U predmetima protiv CRBC-a preduzeli sve radnje”

Osnovno državno tužilastvo u Kolašinu saopštilo je u predmetima protiv kineske kompanijae CRBC, izvođara radova na dionici auto-puta Bar Boljar, blagovremeno preduzimaju sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti, kao i u svim drugim predmetima.

U saopštenju navode da je jedan predmet protiv te kompanije formiran na inicijativu tog tužilaštva, te da je u toku postupak pred sudom.

U drugom slučaju sprovedena su vještačenja, a za septembar zakazano saslušanje osumljičenih.

ODT u Kolašinu reagovalo je povodom informacija koje su saopštene na konferenciji za medije Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou, a vezano za izgradnju dionice autoputa Bar-Boljare.

Osnovnom sudu u Kolašinu, 26.02.2021 godine, podnijet je optužni predlog protiv “China road & bridge corporation d.o.o” kao pravnog lica i H.S., kao odgovornog lica u kompaniji CRBC, zbog krivičnog djela građenje objekata bez prijave i dokumentacije za građenje i krivičnog djela oštećenje životne sredine.

Kako pojašnjavaju optužni predlog se odnosi na iskopavanje šljunkovitog materijala iz korita rijeke Tare, kao i izgradnju obale utvrde desne strane korita rijeke Tare od viška materijala nastalog iskopom tunela Pajkov Vir, i to na lokaciji podsekcije 4.1/Uvač 4- Most Pajkov Vir.

“Radovi su izvođeni bez prethodno podnijete prijave za građenje i propisane dokumentacije, mimo revidiranog glavnog projekta i bez saglasnosti nadležnih institucija. Predmet je formiran po inicijativi ovog tužilaštva i na osnovu zapisnika o kontroli nadležnih inspekcija, a postupak pred sudom je u toku”, saopšteno je iz kolašniskog tužilaštva.

U drugom predmetu od Specijalnog državnog tužilaštva Osnovnom državnom tužilaštvu u Kolašinu, kako navode, ustupljena je na nadležnost krivična prijava NVO Mans podnijeta protiv Ministarstva saobraćaja i pomorstva Crne Gore i kineske kompanije China road & bridge corporation d.o.o i odgovornih lica u kompaniji, zbog krivičnog djela zagađenje životne sredine u sticaju sa krivičnim djelom oštećenje životne sredine, u sticaju sa krivičnim djelom uništenje i oštećenje zaštićenog prirodnog dobra.

Prijava se odnosi na izvođenje radova na lokaciji mosta Uvač 3, poddionica 4.1 sekcija 4 prioritetne dionice autoputa Bar Boljare, prenosi RTCG.

“U ovom predmetu sprovedena su vještačenja vještaka ekološke struke i zaštite životne sredine i vještaka građevinske struke - oblast hidrotehnike. Za septembar je zakazano saslušanje osumljičenih. Prethodno navedeno potvrđuje da Osnovno tužilastvo u Kolašinu u ovim, kao i u svim drugim predmetima blagovremeno preduzima sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti”, poručuju iz tog tužilaštva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.