DPS: Spriječiti nezakonit izbor generalnog direktora RTCG, protiv onih koji u tome učestvuju podnijećemo krivične prijave
Demokratska partija socijalista

DPS: Spriječiti nezakonit izbor generalnog direktora RTCG, protiv onih koji u tome učestvuju podnijećemo krivične prijave

Nakon više nepravilnosti i političkih pritisaka koji su pratili izbor novog Savjeta RTCG, trenutno je u završnici pokušaj ozbiljnog podrivanja pozitivnih pravnih odredbi, a sve u cilju nezakonitog izbora generalnog direktora Nacionalnog javnog servisa koji će biti u službi vladajućih političkih struktura, kazali su danas iz Demokratske partije socijalista.

Aktuelna procedura izbora generalnog direktora Nacionalnog javnog servisa navode da protiče uz brojne nezakonitosti, o čemu su podsjećaju ranije obavijestili releventne međunarodne adrese, a kršenje pozitivnog prava tek predstoji u narednim danima.

"Prije svega, dva kandidata – od kojih će novi Savjet, shodno instrukcijama političkih partija jednog izabrati na poziciju generalnog direktora – ne ispunjavaju zakonske uslove za obavljanje navedene dužnosti, koji se odnose na jedan od ključnih uslova - radno iskustvo u propisanom stepenu kvalifikacije", ističe se u saopštenju DPS-a.

Podsjetili su da je sve to u koliziji u odnosu na odredbe Zakona o Nacionalnom javnom emiteru RTCG, kao ključnom i aktu najvišeg reda koji uređuje funkcionisanje tog emitera.

Dodaju da iako i Savjet i krugovi bliski dvojici kandidata pokušavaju predstaviti situaciju drugačijom nego što jeste, Zakon o Nacionalnom javnom emiteru RTCG apsolutno je jasan u članu 50, a u slučaju da neko zaista ima dilemu šta je radno iskustvo – iz DPS-a upućuju na član 5 Zakona o radu.

"Imajući u vidu sve okolnosti koje prate izbor novog generalnog direktora RTCG, jasno je da je riječ o nizu ozbiljnih formalnih manjkavosti koje ukazuju da cjelokupna procedura mora biti poništena, jer će u suprotnom svi članovi Savjeta biti suočeni sa krivičnom odgovornošću koja proističe iz Zakona o Nacionalnom javnom emiteru RTCG – čijih bi odredbi oni prvi trebalo da se pridržavaju"; izričiti su iz DPS-a.

Aktuelna situacija pojašnjavaju i veliki pritisci samo govore o očiglednom uticaju djelova aktuelne vlasti na proces koji mora ostati izvan političke borbe.

"Upravo težeći da stvorimo dodatne garancije da politika nema uticaja na ključne procese u RTCG, prošle smo godine i izradili Zakon o Nacionalnom javnom emiteru RTCG, koji je prošao sve neophodne ekspertize naših evropskih partnera, od OSCE do Evropske komisije, i u finalu dobio pozitivno mišljenje. No, sada svjedočimo grubom kršenju odredbi tog zakonskog akta, koje u potpunosti žele obesmisliti i urušiti brojni faktori – od članova Savjeta RTCG do predstavnika političkih partija iz vlasti", kazuje se u saopštenju

Situacija sa izborom generalnog direktora RTCG, po svemu sudeći poručuju, predstavlja još jedan primjer partijske podjele i politizacije javnih preduzeća i institucija koja se dešava već godinu dana uprkos svim upozorenjima međunarodne zajednice da se sa takvom praksom prestane.

"Jasno je da jedino legitimno rješenje u datom momentu jeste poništavanje cjelokupne procedure, a ukoliko se to ne dogodi – kao odgovoran politički faktor – Demokratska partija socijalista pokrenuće pitanje krivične odgovornosti u slučaju svih članova Savjeta RTCG koji u tome budu učestvovali", zaključili su iz najjače opozicione partije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.