SZO: Elektronske cigarete i slični proizvodi opasni za zdravlje, njihovu upotrebu treba regulisati
e-cigarete

Pušenje klasičnih i e-cigareta povećava rizik od moždanog udara

SZO: Elektronske cigarete i slični proizvodi opasni za zdravlje, njihovu upotrebu treba regulisati

Elektronske cigarete i ostali slični proizvodi opasni su za zdravlje i njihovu upotrebu bi trebalo regulisati, da bi se u samom početku duvanskoj industriji onemogućilo "vrbovanje" potencijalnih kupaca, upozorio je SZO.

„Nikotin izaziva snažnu zavisnost, a jednako su opasni i elektronski inhalatori nikotina, pa bi stoga njihovu upotrebu trebalo bolje regulisati“, rekao je šef UN agencije Tedros Adhanom Gebreesus, koji je u utorak objavio novi izveštaj o borbi protiv pušenja realizovan u saradnji sa „Bloomberg Philanthropies“.

U izveštaju piše da proizvođači ovakvih proizvoda, čija se paleta i dalje proširuje, često za cilj imaju djecu i adolescente koje privlače razni ukusi, u izveštaju stoji da ih je čak 16.000.

Majkl Blumberg, milijarder i bivši gradonačelnik Njujorka koji je već duže vreme angažovan u borbi protiv pušenja, osudio je taktiku duvanskih kompanija.

„S obzirom na primećeni pad prodaje cigareta, duvanske kompanije agresivno promovišu nove proizvode poput e-cigareta ili sličnih duvanskih proizvoda i lobiraju kod vlada, tražeći od njih ograničenja postojećih propisa. Njihov cilj je jednostavan: pridobiti novu generaciju zavisnika o nikotinu, a mi im to ne možemo dopustiti“, smatra Blumberg, prenosi N1.

Zbog toga šef SZO veruje da bi u zemljama u kojima ti proizvodi nisu zabranjeni „vlade trebalo da  usvoje odgovarajuće mjere kako bi zaštitile svoje stanovništvo od opasnosti koje im prijete od elektronskih cigareta i da bi spriječile njihovu upotrebu među djecom, adolescentima i ostalim zdravstveno osjetljivim grupama“.

Agencija procjenjuje da su mnogo veći izgledi da deca koja koriste e-cigarete nastave i kasnije da puše.

Ali regulisanje ovog domena nije jednostavan posao jer je riječ  o „raznolikim proizvodima koji vrlo brzo evoluiraju“, ističe dr Rudiger Kreš, direktor za promociju zdravlja Svetske zdravstvene organizacije i dodaje:

„To je jedan od načina kojima se proizvođači služe da bi potkopali propise i mjere kontrole“.

SZO preporučuje vladama da preduzmu sve što mogu da bi se nepušačima onemogućio pristup e-cigaretama, strahujući od ponovnog popularizovanja pušenja, naročito među mladima.

Po izvještaju UN agencije, upotreba e-cigareta zabranjena je u 32 zemlje, a 79 ih je usvojilo bar jednu mjeru koja se odnosi na ograničenje njihove upotrebe, poput zabrane oglašavanja, navodi N1.

SZO istovremeno ističe da čak 84 zemlje u svijetu nemaju propise kojima bi se onemogućila prodaja ovih proizvoda.

Agencija skreće pažnju i na to da njihovi napori na regulisanju e-cigareta ne bi smjeli da odvrate pažnju od borbe protiv pušenja.

Iako se broj pušača u brojnim zemljama smanjio, globalni porast broja stanovnika znači da ukupan broj pušača „ostaje jednako visok“, stoji u izveštaju SZO i dodaje se da pušenje godišnje ubije miliona  pušača, uključujući i milion pasivnih pušača.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.