Korčok: Đukanović se bori za Crnu Goru, jasno da on predstavlja garanciju usmjerenja države ka EU

Bratislava

Korčok: Đukanović se bori za Crnu Goru, jasno da on predstavlja garanciju usmjerenja države ka EU

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović drugog dana posjete Bratislavi bio je gost na ručku koji je u njegovu čast priredio ministar za vanjske i evropske poslove Ivan Korčok.U izuzetno otvorenom i sadržajnom razgovoru razmotrena su, kako je saopšteno, brojna aktuelna pitanja o bilateralnoj saradnji, regionalnom kontekstu i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

Đukanović je uz zahvalnost za srdačni prijem i inicijativu za posjetu, ukazao na važnost razgovora koje je imao u Bratislavi u godini u kojoj obilježavamo 15 godina nezavisnosti i diplomatskih odnosa dvije države, ali i u odnosu na kontinuiranu razmjenu mišljenja sa prijateljima u trenutku važnom za definisanje dalje podrške Slovačke Crnoj Gori i Z. Balkanu.

Sagovornici su iskazali saglasnost oko bliskih i odličnih odnosa Crne Gore i Slovačke, uz zajedničku ocjenu o potrebi daljeg intenziviranja ekonomske i investicione saradnje kroz organizovanje sastanka Mješovite ekonomske komisije i susret privrednika, kao i promociju Crne Gore kao tradicionalnog turističkog tržišta u Slovačkoj.

Tokom razgovora u kojem je učestvovao i izvjestilac EP za Crnu Goru Vladimir Bilčik, najviše pažnje posvećeno je unutrašnjo-političkim i regionalnim prilikama u kontekstu daljeg evropskog puta.

Sa Slovačke strane je visoko ocijenjeno da je opredjeljenje Crne Gore ka članstvu u EU nedvosmisleno i da bez obzira na to što Crna Gora prepoznaje nedostatke unutar Unije danas, ni u jednom trenutku ne sumnja u budućnost u njoj - navodi se u saopštenju.

Predsjednik Đukanović je zahvalio za otvorenost i razumijevanje koje su iskazali i ministar Korčok i izvjestilac Bilčik, ističući da je potpuno proširenje EU i NATO, najbolji odgovor na izazove Zapadnog Balkana.

"Veoma cijenim razgovor koji sam imao sa gospodinom predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, drugi po redu u zadnje vrijeme. Želim da kažem da se predsjednik Đukanović bori za Crnu Goru i iz ovog razgovora je jasno da on predstavlja garanciju usmjerenja Crne Gore ka EU i
nesumnjivo vidi njenu budućnost u EU", kazao je ministar Korčok.

Slovakafoto1

"Imali smo dug razgovor i o stanju EU i želim sa ovog mjesta da ohrabrim Vladu da i dalje radi na reformama i održava evropski kurs jer je danas zaista u EU bitno šta radi Crna Gora, šta radi Vlada - ne smiju postojati nikakve sumnje šta se dešava u oblastima transparentnosti i vladavine prava jer su ovo osnovne stvari bez kojih ne možemo krenuti naprijed", poručio je on.

Budućnost Crne Gore je, poručio je, u EU.

"Zauzvrat, i to kažem u ime Republike Slovačke, možete biti sigurni da naša Vlada u EU govori kako je jasno da ako države napreduju u progresu, moraju napredovati i prema EU.Dakle, gospodine Predsjedniče, najljepše Vam hvala za ovaj razgovor, za Vaše liderstvo, i budućnost Crne Gore je u EU.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.