Đukanović i Kolar na sastanku

Đukanović i Kolar na sastanku

"Put ka članstvu u EU I NATO-u najbolji mogući izbor za budućnost regiona"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović zvaničnu posjetu Slovačkoj nastavio je susretom sa predsjednikom Nacionalnog savjeta Republike Borisom Kolarom.

Kolar je Đukanoviću poželio dobrodošlicu u prijateljsku zemlju, ističući da mu je drago što ima priliku da se upozna s njim, i da podsjeti na ulogu slovačkih diplomata u procesu obnove nezavisnosti Crne Gore, za koju, kako je rekao, najviše zasluga ima Đukanović.

Predsjednik Crne Gore je, takođe, izrazio zadovoljstvo susretom i naglasio da su odnosi dvije države ne samo partnerski i saveznički u okviru NATO, već i tradicionalno prijateljski, što se poštuje u obje zemlje i doprinosi unapređenju odnosa.

Uz zahvalnost za sve što je Slovačka uradila za Crnu Goru, u čemu je i doprinos slovačkih diplomata Miroslava Lajčaka i Frantiseka Lipke u ime EU u referendumskom procesu, posebno je zahvalio Slovačkoj za razumijevanje stanja na ZB, koji nažalost ima reputaciju nestabilnog dijela Evrope.

"Zato je put ka članstvu u EU i NATO najbolji mogući za budućnost regiona, za šta je potreban snažniji podsticaj EU, da otvori vrata, a naše zemlje da nastave sa reformama. Dok je postojao puni podsticaj iz EU, reforme su bile intenzivne, reformski entuzijazam je posustao kada je podsticaj oslabio", poručio je on.

Dodaje da je zato upravo sada važno da se glas prijatelja kao što je Slovačka, koja je poznavalac prilika u regionu, čuje u ime ZB.

Predsjednik Parlamenta  Slovačke, podsjetio je  na veoma pozitivan odnos Bratislave prema zemljama bivše Jugoslavije i njihovoj evropskoj budućnosti, u kontekstu bliskosti naših naroda, zajedničke istorije i dobrog razumijevanja.

"Slovačka se i u okviru Višegradske grupe snažno zalaže za evropsku perspektivu regiona", kazao je Kolar, uz opasku da će Đukanovićeve poruke o ZB prenijeti već na sjutrašnjem sastanku Grupe u Mađarskoj.

"Ako se mi ne budemo interesovali za Balkan, to će uraditi neko drugi", kazao je on, uz puno razumijevanje ocjene da ako posustaje EU, posustaje i volja na Balkanu.

"Crna Gora je već postigla dovoljan i intenzivan napredak, ostvarila prvi cilj članstvo u NATO, predstoji još jedna meta-članstvo u EU, što će Slovačka i dalje snažno podržavati", zaključio je Kolar.

Đukanović je potvrdio da je podrška Slovačke i Višegradske grupe u cjelini veoma važna i da budućnost ZB gleda upravo u kontekstu Evrope koja je konkurentna, stabilna i prosperitetna.

"Crna Gora će nastaviti da bude pouzdan susjed na ZB i ići će prema tom cilju, kazao je on uz poruku da je siguran da će se vlasti mijenjati, ali ne i  strateški put Crne Gore", dodao je Đukanović. 

Sagovornici su se saglasili o veoma dobrim bilateralnim odnosima i perspektivi saradnje u ekonomiji, nauci, kulturi i obrazovanju, čemu doprinosi i dobra parlamentarna saradnja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.