Osnažiti front otpora prema retrogradnim idejama

Đukanović nosio tabute žrtava genocida u Srebrenici: Još će potrajati naša borba za usvajanje i poštovanje civilizacijskih vrijednosti

"Ovo je nažalost vrijeme restauracije retrogradnih poličkih ideja i ideologija iz ranih devedesetih godina koje su dovele sve naše narode do užasnih tragedija, čija je kulminacija genocid u Srebrenici", poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

On je nakon komemoracije u Memorijalnom centru Potorčari kazao i da "smo vjerovali svi očigledno prerano, da su te ideje i ideologije sahranjene u nesreći Srebrenice i nesrećama na prostorima bivše Jugoslavije".

"Nažalost, prerano smo se obradovali i da će još potrajati naša borba za usvajanje i poštovanje civilizacijskih vrijednosti i ostvarivanje pune stabilnosti u našem regionu i ostvarivanje pune stabilnosti i evropske perspektive naših država. Zato ne bih posebno komentarisao ni pridavao poseban značaj tim nerazumnim, neracionalnim političkim porukama ovim tragičnim povodom", rekao je Đukanović.

Predsjednik2

U Srebrenicu je došao, kako je istakao ne samo bi se poklonio sjenama žrtava genocida, već i da izrazi poštovanje prema porodicama žrtava, institucijama BiH i međunarodnim institucijama koje 26. godina daju doprinos punoj istini i dostizanju pravde za počinioce najstrašnijeg zločina na tlu Evrope poslije Drugog svjetskog rata.

"Duboko sam uvjeren da bez pune istine i pravde ne možemo napraviti ni milimetar naprijed u obnovi povjerenja. Utoliko smo manje na tom putu, ukoliko ne primijetimo da ne samo u našem reginu već i šire te retrogradne politike digle glavu. Nije više u pitanju blakanski fenomen. Politike nacionalizma i fašisoidne politke su, nažalost opet na sceni.Ukoliko ne budemo pravovremeno uspostavili jedan jasan politički, demokratski front u odnosu na te ideje prijeti opasnost da će se greška ponoviti. Nadajmo se ne sa ovako strašnim posljedicama sa kakvim je prošla BiH i Srebrenica. Ali, mislim da su ovakvi događaji prilika da osnažimo front otpora prema tim retrogradnim idejama i politikama i da pokušamo da sačuvamo evropsku perspektivu naroda Zadnog Balkana", poručio je Đukanović.

Predsjednik3

Prilikom nošenja tabuta 19 žrtava genocida koji su danas ukopani u Potočarima, vjernicima su se pridružili i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i lider LDP-a Čedomir Jovanović.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.