UBNOR i antifašisti Herceg Novog pozvali Krivokapića da 13. jula položi vijenac na Savini: Neka to uradi dostojanstveno, bez klečanja i ljubljenja ruku
Zdravko Krivokapić

UBNOR i antifašisti Herceg Novog pozvali Krivokapića da 13. jula položi vijenac na Savini: Neka to uradi dostojanstveno, bez klečanja i ljubljenja ruku

UBNOR i antifašisti Herceg Novog pozvali su predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića da 13. jula, na Dan ustanka crnogorskog naroda u borbi protiv fašizma, položi vijenac na spomen-kompleks na Savini, ili bilo koji drugo spomenik “Žrtvama fašizma”, koji su, kako navode, svoje živote položili u borbi protiv okupatora i domaćih izdajnika.

"Samo neka ovoga puta to bude dostojanstveno, ljudski, crnogorski, u stavu mirno, sa blagim naklonom, onako kako priliči otmenom Crnogorcu, bez klečanja, čučanja, ljubljenja ruku, skuta, podova i grobova. Porazgovarajte sa starim ljudima iz podlovćenske Crne Gore, pa neka Vam kažu da nikada crnogorci sveštenika nijesu zvali "ocem" i da mu nikada crnogorski domaćin nije ljubio ruku. Kao što nekad, vladika Rade Tomov nehtje poljubiti "Svete verige" u Rimu, no se uspravi i reče: "Crnogorci ne ljube lance", molimo Vas kao premijera jedne suverene i sekularne države, da makar tokom javnih nastupa, u kojima predstavljate sve građane Crne Gore, prestanete da klečeći i ljubeći ruke i mramore ponižavate građansku Crnu Goru", navode u pozivu.

Podsjetili su Krivokapića da je u Drugom svjetskom ratu u Crnoj Gori više bilo stradalih od ruku domaćih izdajnika i saradnika fašista sa ovih prostora, nego od Italijana i Njemaca zajedno.

"Možda će Vam to biti prepreka da nam se pridružite, jer ste se još od devedesetih godina prošlog vijeka zdušno družili sa pripadnicima ravnogorskog, izdajničkog pokreta, ujedno koristeći sve blagodeti sistema, kojeg nazvaste “spržena zemlja”, dodaje se u pozivu.

Ponovo su, kažu, imali priliku da vide da i dalje ponizno obilazi takva mjesta, kao nedavno u Grblju.

"Ukoliko nam se ne pridružite, razumjećemo da ste u obavezi prema onima koji su Vas proizveli i napravili Vam medvjeđu uslugu da preuzmete funkciju kojoj nijeste dorasli. Razumjećemo, jer u sistemu vrijednosti kojem Vi pripadate, nema mjesta za ljude sa stavom, već samo za poslušnike, koji pred vjerom zatvaraju oči razuma. Shodno svemu navedenom, gospodine predsjedniče Vlade “svih građana Crne Gore” budite uspravno biće (čovjek) i ovoga puta dostojanstveno, stojički i uspravno obiđite spomenike onih koji su državu, čiji ste premijer, krvlju stvarali u ime nas, koji baštinimo antifasističke i građanske vrijednosti, pa makar i po cijenu da se zamjerite svojim mentorima i svome kleru", kažu u pozivu.

Ako je prioritet Vlade predaja državne imovine Crne Gore, pravoslavnih vjerskih objekata, drugoj državi i njenoj crkvi, onda, kako kažu u UBNOR-u, ona nije na časnom putu, na koji se Krivokapić često poziva, napominjući da se to u narodu zove izdaja.

"Često pričate o pomirenju zato Vas i pozivamo da stanete na pravu stranu i pomirimo se tako što ćete priznati da ste griješili, slijedeći retrogradne ideje saradnika okupatora i domaćih izdajnika, jer pomirenja neće i ne može biti ako se izjednačavaju žrtve i dželati. Dobro razmislite i neka Vam ovaj Dan državnosti bude prekretnica za otvaranje vidika ka pravoj strani istorije i prihvatanju nezavisnosti i suverenosti države, koja kako sami kazaste “da ste se pitali ne bi postojala”. Na kraju završili bismo sa citatom crnogorskog pjesnika i vladara, na kojeg se često pozivate: "Svak je rođen da po jednom umre, čast i bruka žive dovijeka", zaključuju u pozivu.


 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.