Crna Gora i dalje daleko od evropskih standarda
ilustracija

9 godina od otvaranja pregovora sa EU

Crna Gora i dalje daleko od evropskih standarda

Devet godina nakon otvaranja pregovora sa EU, Crna Gora je i dalje daleko od evropskih standarda, ocijenili su predstavnici NVO i poslanici.

Pristupni pregovori sa Crnom Gorom otvoreni su 29. juna 2012. godine, a devet godina kasnije još smo daleko od ulaska u Evropsku uniju. Iako naša zemlja ima otvorena sva 33 poglavlja, samo tri su privremeno zatvorena.

Programska asistentkinja Građanske alijanse (GA) Aleksandra Vukčević kazala je da brine činjenica da su prošle i četiri godine od privremenog zatvaranja poglavlja koja regulišu vanjske odnose, dok se u navedenom periodu nije promijenio status preostalih 30 poglavlja.

“Susjedna Hrvatska je za samo šest godina završila pregovore o pristupanju Evropskoj uniji. Ako uporedimo brzinu napretka, države istočne Evrope su za mnogo manje vremena završile svoj puteve tranzicije i postale članice EU, dok mi nismo ni na pola tog puta”, istakla je Vukčević.

Kako je dodala, u narednom periodu se od svih grana vlasti očekuju konkretni rezultati u sprovođenju propisa, donijetih u prethodnom periodu.

Naglasila je da više nije dovoljno samo formalno usklađivanje sa propisima EU, već i njihova primjena u praksi, a najviše će se vrednovati vidljivi rezultati u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, poštovanja ljudskih prava i vladavine prava.

Iako je prošlo skoro godinu dana od njenog izbora, nova vlada još nije formalno imenovala šefove i članove za poglavlja 23 i 24, na štaupozorava i Evropska komisija u novom izvještaju o poglavljima 23 i 24.

Poslanik Demokratskog fronta Maja Vukićević istakla je da je vladajuća većina pokrenula promjene u oblasti pravosuđa usvajanjem Zakona o Državnom tužilaštvu.

“Oblast vladavine prava pokazala se kao teška prepreka jer je crnogorsko pravosuđe dugo godina bilo privatizovano i politizovano i u tom pravcu smo preduzeli korake ka oslobađanju pravosudnih institucija”, rekla je Vukićević.

Prema njenom mišljenju, prethodna vlast nije radila dovoljno da bi pregovori išli brže.

“Donosili su odluke poput biranja predsjednice Vrhovnog suda u trećem mandatu i biranja predsjednika osnovnih sudova u više mandata i to dovoljno govori da njihova želja da Crna Gora napreduje ka EU i brže zatvori poglavlja nije bila iskrena. Potrebno je snažno nastaviti sa reformama, pri je svega u pravosudnom sistemu, i snažnije se obračunati sa kriminalom i korupcijom”, istakla je Vukićević.

Prema mišljenju poslanika DPS-a Predraga Sekulića, iako je proces EU nominalno visoko u agendi nove vlade, pokazalo se da se o tome ne vode računa.

“Trzavice unutar vladajuće koalicije i činjenica da najvećem političkom subjektu evropske integracije nijesu priorit doveli su do toga da je evropski put Crne Gore potpu no zaustavljen. Često se dešava u Skupštini Crne Gore da se usvajaju zakoni protivno standardima Evropske unije i mišljenja Savjeta Evrope. Nisam optimista što se tiče evropske perspektive sa sadašnjom većinom. Međutim, nazire im se politički kraj”, naveo je Sekulić. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.