'Zapadnom Balkanu potreban kontinuiran podsticaj sa evropske strane'

Đukanović razgovarao sa predsjednicom Grčke

'Zapadnom Balkanu potreban kontinuiran podsticaj sa evropske strane'

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović razgovarao je danas putem video poziva sa predsjednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu. On je uz zadovoljstvo za prihvaćenu inicijativu za razgovor u okviru programa obilježavanja 200 godina od početka borbe za nezavisnost Grčke i 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i Grčke, visoko ocijenio kvalitet međudržavnih odnosa.

U Crnoj Gori Grčku vidimo kao prijateljsku državu, a grčki narod kao prijateljski narod, poručio je Đukanović, uz zahvalnost za pažnju koju ta zemlja posvećuje Crnoj Gori i regionu u ostvarivanju evropskih i evroatlantskih ciljeva.

Uz žaljenje što zbog epidemiološke situacije nijesu bili do sada u prilici da se lično sretnu, istakao je da su razgovori na najvišem političkom nivou uvijek odličan podsticaj da međudržavni odnosi dobiju i novi  kvalitet.

Zahvalio je predsjednici Sakelaropolu za pomoć koju je Grčka, u okviru EU i bilateralno kroz isporuku zaštitne opreme, uputila Crnoj Gori tokom borbe sa korona vurusom.

"Predsjednik je zahvalio i za snažnu podršku Grčke  tokom pristupanja Crne Gore Alijansi,  i partnersku i savezničku saradnju dvije zemlje  u okviru NATO, koja se realizuje i kroz misiju zaštite vazdušnog prostora Crne Gore i obuku naših vojnika u Grčkoj. Uz podsjećanje na prve korake integracije regiona koji su napravljeni upravo na Solunskom samitu, upozorio je da sada, 18 godina nakon Soluna, nažalost svjedočimo ozbiljnom usporavanju i zamoru u realizaciji proširenja, jedne veoma uspješne evropske politike, koje za posljedicu ima i pad reformskog  entuzijazma u regionu", saopšteno je iz pres službe šefa države.

Uz jasan naglasak na važnost nastavka reformi na nacionalnom nivou, Zapadnom Balkanu je potreban kontinuiran podsticaj sa evropske strane, kako bi se zaokružio proces ujedinjenja Evrope, čime bi Evropa pomogla i sebi i regionu -  kazao je Đukanović.

Predsjednica Grčke je kazala da joj je velika čast da danas razgovara sa predsjednikom Crne Gore.

"Sa radošću Vas čekamo u Grčkoj", poručila je Sakelaropulu. 

Uz zahvalnost za čestitke povodom važnih jubileja naglasila je da i ti značajni istorijski datumi i istorijske ličnosti poput Vasa Brajovića - Crnogorca potvrđuju veze dvije države, koje se dokazuju i u današnjem vremenu kroz saradnju i edukaciju pripadnika Vojske Crne Gore.

foto2

Uz zadovoljstvo što se zahvaljujući vakcinaciji nazire povratak u normalne tokove i što je Grčka bila u prilici da pomogne Crnoj Gori, pohvalila je saradnju dvije države u okviru NATO i crnogorski doprinos kao pouzdanog partnera.

Ona je naglasila da Grčka čvrsto podržava evropsku perpektivu regiona koji je imao teške periode u svojoj istoriji.

Grčka stoji na stajalištu da je pristupanje Evropskoj uniji put ka stabilnosti. Nastavićemo da podržavamo Crnu Goru i proces proširenja na temeljima vrijednosti u kojima su saradnja,  vladavina prava i poštovanje ljudskih prava od posebne važnosti - kazala je ona.

Zajednički je ocijenjeno da Crna Gora i Grčka na već dobrim osnovama ekonomske saradnje i pozitivnih iskustava investitora, imaju perspektivu daljeg razvoja ekonomskih i ukupnih odnosa na dobro država i dva prijateljska naroda.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.