Milatović: Zarade radnicima da budu smanjene 10 umjesto 30 odsto
Sa sastanka

Delegacija ministarstva ekonomskog razvoja na sastanku u željezari „Toščelik“

Milatović: Zarade radnicima da budu smanjene 10 umjesto 30 odsto

Delegacija ministarstva ekonomskog razvoja danas se na čelu sa ministrom Jakovom Milatovićem, zajedno sa savjetnicom premijera za ekonomska pitanja , Gordanom Radović, poslanikom i predsjednikom skupštinske komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije, Maksimom Vučinićem, i predsjednikom Odbora direktora Elektroprivrede, Milutinom Đukanovićem, sastala u sjedištu Željezare sa izvršnim direktorom „Toščelika“, Erkutom Alkayom i predstavnicima sindikata radnika.

Ovom sastanku je prethodio sastanak održan u ministarstvu ekonomskog razvoja sa predstavnicima radnika prethodne nedelje tokom kojeg je upućen poziv ministru da posjeti Željezaru.

Cilj današnjeg sastanka je sagledavanje sveukupne situacije u fabrici u pogledu planova za naredni period, kao i prava radnika nakon zaustavljanja proizvodnje i smanjenju zarada za 30%.

Milatović se zahvalio na sastanku i iskazao zainteresovanost da bolje razumije situaciju u fabrici i izazove sa kojima se suočavaju kako radnici tako i menadžment.

„Dobro je što razgovaramo jer do sada pravi dijalog između radnika i menadžmenta nije postojao. Ako nema sinergije između poslodavaca i radnika i međusobnog povjerenja nema ni mogućnosti za uspjeh“.

Tokom sastanka radnici su izrazili zabrinutost za budućnost fabrike imajući u vidu obustavljanje proizvodnje i smanjenje zarada za naredna tri mjeseca, i istakli da poslodavac nije dao jasan odgovor na pitanje kada će se nastaviti proizvodnja, a da oni, sa druge strane, žele da rade.

Milatović je kazao da je spreman da se sastane sa vlasnicima kompanije iz Turske na transparentan način a sve u cilju definisanja podrške Vlade za opstanak kompanije. On je naglasio da ne treba zaboraviti podršku koju je Vlada do sada pružila Željezari na ime poreza i doprinosa u visini od 1,2 miliona u prethodne 3 godine, kao i to da je cijena električne energije bila povoljnija nego za ostale subjekte.

Podršku ispred Elektroprivrede za nastavak proizvodnje i dalji rad kompanije ponudio je i Milutin Đukanovic, kome bi menadžment „Toščelika“ trebalo da uputi zahtjev o umanjenju cijene električne energije.

Poslanik Maksim Vučinić je iskazao zabrinutost za 270 radnika i njihove porodice, kao i sudbinu kompanije koja je nekad zapošljavala 7,000 radnika i bila lider u izvozu na prostoru bivše Jugoslavije.

Milatović je predložio menadžmentu i radnicima da nađu kompromis kada je u pitanju umanjenje zarada, te da se umjesto planiranih 30%, zarade umanje za 10%. Predstavnici radnika su se zahvalili ministru i prihvatili tu inicijativu, pa je dogovoreno da se uputi i zvaničan zahtjev menadžmentu, ali i da ministar uspostavi komunikaciju sa vlasnicima kompanije sa kojima će intenzivirati razgovore o budućnosti Željezare.

„Volio bih da razgovaram sa predsjednikom kompanije i da budete transparentni i realni u onome što očekujete od Vlade, uzimajući u obzir zakon o državnoj pomoći. Mi smo pokazali dobru volju i nastavićemo da je pokazujemo jer nam je stalo da Željezara radi.“

U tom duhu je dogovoreno da se idući sastanak u ovom sastavu održi za mjesec dana kako bi se detaljnije razgovaralo o planovima za naredni period.

„Ja pozivam na iskren razgovor kada je u pitanju budućnost ove kompanije. Mi vjerujemo da Željezara ima budućnost i da industrija čelika ima budućnost. Čelik je input i za razvoj ostalih grana koje ova Vlada planira da razvija u narednom periodu“

Sagovornici su iskazali nadu da će doći do zajedničkog rješenja jer je svima u cilju da fabrika preživi i doživi neke ljepše i bolje dane.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.