Crnogorska ekonomija ne bi mogla sebi dozvoliti još jedan gubitak turističke sezone
Vasilije Kostić

Crnogorska ekonomija ne bi mogla sebi dozvoliti još jedan gubitak turističke sezone

Avio dostupnost Crne Gore, presudna je za razvoj turizma i uspjeh predstojeće turističke sezone, kaže za Novu M ekonomski analitičar Vasilije Kostić.

Otvaranje stečaja u MA ocjenjuje kao loš potez, sa teškim posledicama po ekonomiju. Kostić kaže i da će usljed povlačenje sa tržišta MA, aviokopanije iz okruženja iskoristiti monopolosku poziciju i povećati cijene avio karata.

Stečaj koji je otvoren u Montenegro erlajnsu zbog poreskog duga od 11,9 milona ura, imeće direktne efekte na crnogorsku ekonomiju, kaže za Novu M ekonomski analitičar Vasilije Kostić.

"Poznato je da je crnogorska ekonomija oslonjenja na jednu stratešku granu turizam a da značajan doprinos rastu, razvoju turizma ima MA, kao nacionalna kompanija, budući da smo mi destinacija čija je aviodostupnost od izuzetnog značaja za razvoj turizma", kazao je on.

Pojašnjava da je riječ o lošoj odluci, čije posljedice ćemo osjetiti sa početkom turističke sezone.

"Ali sam siguran da je napravljena ogromna greška, ali ćemo ubrzo tokom ljetnje turističke sezone vidjeti i već vidimo budući da operateri govore da je izuzetno interesovanje sa ruskog tržišta, a da je problem avio-dostupnost.

Kaže da je malo izvjesno da će počinjenu štetu neutralisati, nova aviokompanija TO Montenegro.

"Ja bih volio da svi oni koji su govorili da će to biti dobra i adekvatna zamjena i da se neće osjeiti te posljedice, da budu u pravu to bi značilo da ćemo mi ove godine u turizmu imati značajan turistički promet", kaže Kostić.

Ako se ovo ne obistini, bićemo pojašnjava u velikom problemu.

"Crnogorska ekonomija ili javne finansije ne bi mogle sebi dozvoliti još jedan gubitak turističke sezone kao što je to bilo prošle godine, prosto nemamo kapaciteta za to", navodi on.

Kostić kaže i da prije donošenja odluke o stečaju, u fokusu trebalo imati nacinalne, a ne profitne interese.

"Neka druga kompanija koja nije državna će letove da bira po profitabilnosti, a ne po osnovu opšte društvenih ciljeva.Veliki su gubici u MA ali primarni cilj nacionalne aviokompanije je da doprinese ukupnom rastu crnogorske ekonomije, onoga momenta kada se to izgubilo i kada ste povukli kompaniju dešavaju se stvari koje su logične i koje su ekonomska zakonitost, a to je da onaj operater koji je prisutan tu koristi monopolsku situaciju i da neće propustiti mogućnost podizanja cijena", zaključuje Kostić.

Prema podacima Centralne banke od 31. marta, MA je u blokadi 97 dana na iznos od preko 20 miliona eura. Vlada je krajem prošle godine saopštila da ne postoje pravne mogućnosti da se da državna pomoć avio-kompaniji, nakon čega su obustavljeni letovi.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.