Milo Đukanović

Đukanović čestitao Dan studenata

"Studenti pokretač razvoja društva, u procesu ka boljitku uvjek imate našu podršku"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je povodom 4. aprila - Dana studenata, svim studentkinjama i studentima u Crnoj Gori, i onima koji studiraju u inostranstvu, najsrdačnije čestitke i najbolje želje za dalje uspjehe.

Đukanović poručuje da ovaj dan simbolizuje borbu studenata za svoja prava i za odbranu autonomije univerziteta, dan kada je 4. aprila 1936. Cetinjanin Žarko Marinović, student Beogradskog univerziteta, za te ciljeve dao svoj život.

Naglašava da danas, na sreću, nisu potrebne takve žrtve.

"Ali, ovaj datum osim što podsjeća na taj podvig, obavezuje sve napredne snage društva, prevashodno vas, članove  studentske zajednice, da istrajavate na zaštiti svojih prava i na odbrani najboljih društvenih vrijednosti, da budete nosioci kritičke misli i nosioci svega što je progresivno", kazao je predsjednik Crne Gore.

Dodaje da novo vrijeme uvijek nosi nove izazove, koji trebaju nove ljude, sposobne da daju prave i pravovremene odgovore.

"Siguran sam da svako od vas vidi sebe, svoje mjesto i ulogu u tim novim procesima. Vama takva uloga objektivno, s dobrim razlogom, i pripada", poručuje Đukanović.

Predsjednik Crne Gore je studentima poručio da u nastojanju da ponude odgovore na savremene izazove, i spremnost da državu svojim znanjem i zalaganjem učinite boljom i bogatijom u svakom pogledu, uvijek možete računati na punu podršku.

Ova obaveza kako ističe im objektivno pripada, jer vrijeme koje dolazi je vrijeme budućnosti.

"Danas je naše društvo suočeno s mnogim problemima. Kao i cijeli svijet u borbi smo s koronavirusom, koji je mnoge porodice ostavio bez svojih najbližih. I proces rada na univerzitetima prilagođen je tim novim okolnostima, što zahtijeva i od vas mnogo više napora i odgovornosti. Uvjeren sam da ćete, uprkos tim teškoćama, uspjeti da kvalitetno i sveobuhvatno usvajate nova znanja, neophodna za stručno obavljanje poslova u profesijama koje ste odabrali", pojašnjava Đukanović.

Kako je objansio pored globalnih, postoje i izazovi koji su samo karakteristični za našu državu.

"Crnogorsko društvo je  nažalost izloženo raznim pokušajima negacije njegovih najvećih vrijednosti. Atakuje se na građanski karakter naše države, na njen multireligijski i multinacionalni sklad, na tekovine antifašizma. To su temelji naše savremene države, bez kojih nema demokratske, razvijene i moderne evropske Crne Gore, a bojati se ni Crne Gore uopšte. Studenti su uvijek bili podrška upravo takvoj Crnoj Gori, jer su svojim bićem i sviješću u svim vremenima na strani onoga što je progresivno i humano", izričit je Đukanović.

"Duboko sam uvjeren da ćete svoju ulogu čuvara i nastavljača naše moderne evropske države i promotera inoviranih znanja i vještina, u potpunosti iskoristiti za utemeljenje i izgradnju boljeg i naprednijeg društva. Jer, biti student - znači doprinositi progresu i biti odgovoran za budućnost svog naroda i svoje države. Neka vaši studentski dani, stečeno obrazovanje i stručnost budu sigurna zaloga budućnosti naše Države! Još jednom - čestitam vam Dan studenata!“, zaključio je Đukanović

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.