Ljekar KCCG i epidemiološkinja IJZ za Astra Zeneku: Vakcine znatno nadmašuju rizike
Tomović i Božović

Ljekar KCCG i epidemiološkinja IJZ za Astra Zeneku: Vakcine znatno nadmašuju rizike

Specijalistkinja epidemiologije Marija Božović istakla je bezbjednost vakcine kompanije Astra Zeneka protiv korona virusa, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

"Evropska agencija za lekove I medicinska sredstva kao I Regulatorna agencija za lekove i medicinska sredstva Ujedinjenog Kraljevstva oglasile su se 18. Marta kada su potvrdile da prednosti COVID-19 vakcine Astra Zeneka i dalje znatno nadmašuju rizike. Nakon rigoroznog naučnog pregleda regulatorne agencije su zaključile da nema dokaza da se krvni ugrušci u venama javljaju više nego što bi se očekivalo u odsustvu vakcinacije. Ispitivanja su I dalje u toku, ali za sada uzročno-posledična veza sa vakcinom nije utvrđena. Poznato je da se tromboembolijski događaji često javljaju. Venska trombembolija je treća najčešća kardiovaskularna bolest na globalnom nivou", rekla je Božović.

Epidemiološkinja je kazala da je u opsežnim kampanjama vakcinacije rutinski da države signaliziraju potencijalne neželjene događaje nakon imunizacije. To ne znači nužno da su događaji povezani sa samom vakcinacijom, ali je dobra praksa istražiti ih. To takođe pokazuje da sistem nadzora funkcioniše i da su uspostavljene efikasne kontrole. Svetska zdravstvena organizacija takođe smatra da su koristi vakcine AstraZeneca veće od rizika I preporučuje da se vakcinacija nastavi.

"Vakcinu protiv kovid-19 Astra Zeneke zajednički je izumio Univerzitet u Oxfordu i njegova kompanija koja se izdvojila, Vaksiteh. Vakcina koristi virusni vektor zasnovan na oslabljenoj verziji virusa prehlade (adenovirus) koji uzrokuje infekcije šimpanzi I u sebi sadrži genetski materijal proteina spike virusa SARS-CoV-2. Nakon vakcinacije, naše telo dobija signal I proizvodi površinski spike protein, koji priprema imunološki sistem da u kasnijem kontaktu sa virusom SARS-CoV-2 reaguje na pravi način. Vakcina je dobila uslovnu dozvolu za stavljanje u promet ili upotrebu u hitnim slučajevima u više od 70 zemalja na šest kontinenata, dok se putem COVAX mehanizma taj broj uvećava do čak 142 države. Sigurnost vakcine je najveći prioritet, iz tog razloga se prate sve preporuke kako Evropskih tako I regulatornih agencija širom sveta, a u ovom slučaju one jasno potvrđuju da se vakcinacija nastavi jer je vakcina bezbjedna I efikasna", navela je Božović.

Ljekar Kliničkog centra Crne Gore Filip Tomović takođe je preporučio vakcinaciju Astra Zeneka vakvinom.

"Imajući u vidu opasnost koju po zdravlje nosi infekcija virusom COVID-19, preporučujem vakcinaciju kao najbrže i najdjelotvornije sredstvo u borbi protiv pandemije. Ja sam se odlučio za vakcinu kompanije AstraZeneca, pošto kao ljekar u potpunosti vjerujem u njeno zaštitno dejstvo, jer je to vakcina koja trpi konstantnu medijsku pažnju i kritike, a uprkos tome dobija pozitivno mišljenje regulatornih organa (WHO i Evropske agencije za ljekove), koji savjetuju njenu primjenu",istakao je Tomović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.