Vojna hunta u Mjanmaru uvela ratno stanje
Foto: EPA

Vojna hunta u Mjanmaru uvela ratno stanje

Vojna hunta u Mjanmaru uvela je ratno stanje u nekim kvartovima najvećih gradova, a snage bezbijednosti ubile su u nedelju, tokom protesta, najviše demonstranata otkako su 1. februara počeli protesti zbog vojnog udara i smjenjivanja legalno izabrane premijerke Aung San Su Ći.

Mjanmarske snage bezbijednosti ubile su najmanje 38 demonstranata, a u kvartu Hlaingtaija u Jangonu, najviše – trideset četvoro.

U gradićima Hlaing Tar Jar i susjednom Svepijtiju uvedeno je ratno stanje, a na video-zapisima nezavisnog medija Demokratski glas Burme čuju se rafali, a potom se i vidi nekolicina demonstranta kako bježe i nose ranjenika, dok drugi pokušavaju da pruže pomoć i reanimiraju dvojicu koji ne daju znakove života.

Posle višenedeljnog vanrednog stanja, na državnoj televiziji Majnmara u nedelju je po prvi put spomenuto ratno stanje i najavljena direktnija vojna kontrola bezbjednosne situacije u zemlji, kao i veća administrativna, sudska i vojna ovlašćenja, prenosi AP.

Još četvoro poginulih bilo je u gradovima Bago, Mandalej i Hpakant, ali i veliki broj ranjenih bojevom municijom i gumenim mecima, javili su lokalni mediji.

Istovremeno, na državnoj televiziji MRTV je saopšteno da je jedan policajac ubijen, a da su trojica povrijeđena tokom protesta u Bagu, u centralnom dijelu Mjanmara.

U izvještaju se navodi da su demonstranti bacali kamenice na policajce i da se utvrđuje da li su koristili i vatreno oružje.

U međuvremenu, Man Vin Kaing Tan, prvi čovek grupe političara koje je vojna hunta srušila s vlasti iako su pobijedili na izborima, obećao je iz skrovišta u kojem se skriva od režima, da će "revolucija" protiv vojne diktature biti nastavljena.

U prvom obraćanju javnosti od vojnog prevrata 1. februara, Man Vin Kaing Tan je u nedelju poručio da "nacija sada prolazi kroz najmračnije razdoblje, ali da je svanuće sve bliže".

Man iz ilegale predvodi grupu političara koji su odbili da priznaju vlast vojne hunte i traže od međunarodne zajednice da ih prizna kao legalnu vladu Mjanmara.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.