Njemačka i Italija obustavile upotrebu vakcine AstraZeneka
Ilustracija

Zbog novih izvještaja o opasnim krvnim ugrušcima

Njemačka i Italija obustavile upotrebu vakcine AstraZeneka

Njemačka i Italija suspendovale su danas upotrebu vakcine AstraZeneke protiv kovid-19.

Njamačka vlada saopštila je danas da obustavlja upotrebu vakcine AstraZeneka protiv virusa korona zbog novih izvještaja o opasnim krvnim ugrušcima u vezi s tom vakcinom.

Da će Njemačka obustaviti upotrebu vakcine AstraZeneka protiv kovid-19, potvrdio je danas portpal njemačkog ministarstva zdravlja, a prenosi agencija Rojters.

Ministarstvo je saopštilo da je takva odluka donijeta kao "mera predostrožnosti" i po savjetu njemačkog nacionalnog regulatora za vakcine Instituta Paul Erlih, koji je pozvao na dalju istragu slučajeva, prenosi agencija AP.

U saopštenju je navedeno da će Evropska agencija za lijekove odlučiti da li će i kako će nove informacije uticati na odobravanje vakcine.

Saopšteno je da su prijavljeni slučajevi pojave krvnih ugrušaka, ali nije precizirano gdje i kada su se incidenti dogodili.

Italijanska agencija za lijekove AIFA navela je da je odluka donijeta iz predostrožnosti, kao privremena mjera dok svoje mišljenje ne da Evropska agencija za lijekove, prenio je Rojters.

Nekoliko drugih evropskih zemalja privremeno je zaustavilo upotrebu vakcine AstraZeneka kako bi istražili slučajeve krvnih ugrušaka koji su se dogodili nakon vakcinacije.

Iz AstraZeneke poručuju da nema razloga za zabrinutost zbog njihove vakcine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.