Ministri pod lupom zbog garancija KAP-u

Ministri pod lupom zbog garancija KAP-u

Čelnici ministarstava finansija i ekonomije u Vladi od 2009. do 2013. godine, koji su učestvovali u izdavanju garancija za kredite Kombinatu aluminijuma (KAP) biće saslušani pred Specijalnim tužilaštvom, potvrđeno je Pobjedi iz te institucije.

Oni se sumnjiče da su na organizovan način počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju.

Osim njih, istražitelji će saslušati i članove Vladine Komisije za praćenje i kontrolu državne pomoći.

Ministri ekonomije u tom periodu bili su Vladimir Kavarić, a nakon toga Branko Vujović i Branimir Gvozdenović, a ministri finansija Igor Lukšić, Milorad Katnić i Radoje Žugić.

U izvještaju Državne revizorske institucije (DRI) od 2013. godine je navedeno da prije izdavanja garancija KAP-u nije rađena procjena rizika.

“Državne garancije odobrene 2010. i 2011. godine KAP-u, izdate su bez detaljne analize finansijskog položaja i analize ekonomske održivosti Programa finansijskog restrukturiranja korisnika državnih garancija, kao i bez odgovarajuće procjene mogućih posljedica aktiviranja istih na državni budžet”, utvrdila je DRI.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.