Savović poručio da nikad nije dostavljao službene podatke Demokratama
Željko Savović, Foto: PR Centar

"Odbacujem laži i izmišljotine iz SDT-a"

Savović poručio da nikad nije dostavljao službene podatke Demokratama

Specijalni tužilac Živko Savović poručio je da nikad nije dostavljao službene podatke Demokratskoj Crnoj Gori da se prema članovima te partije sprovode mjere tajnog nadzora, kao i da će zadovoljenje radi povrede časti i ugleda zatražiti na sudu.

On je danas, na pres konferenciji koju je održao povodom „medijske harange koja se vodi protiv njega i njegove porodice od strane rukovodstva SDT“ kazao da sa indignacijom i prezirom odbacuje „gnusne laži, prljave i kompromitujuće izmišljotine, konstatacije i zaključke iz saopštenja SDT od 12. februara“.

„Iza tog saopštenja se gotovo sigurno kriju glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i specijalni tužilac Saša Čađenović. Iz navedenih veoma slobodnih i uvredljivih zaključaka koji su više neformalnog karaktera, jasno prepoznajem rukopis i terminologiju Saše Čađenovića“, rekao je Savović.

On je pojasnio da je predmetno saopštenje uslijedilo nakon njegove krivične prijave od 2. februara ove godine i javno postavljenog pitanja i prozivanja Katnića i rukovodioca specijalnog policijskog odjeljenja Dragana Radonjića i specijalne tužiteljke Sanje Jovićević od 10. februara.

„Tada sam im postavio pitanje „Da li smo moja porodica i ja predmet tužilačko-policijskih provjera i radnji zbog činjenice što sam 2. februara podnio krivičnu prijavu protiv Katnića i drugih lica, kao i da odgovore da li je u vezi sa tim radnjama i kada formiran predmet u SDT, te da li po ovom predmetu postupa Sanja Jovićević?“, naveo je Savović.

Umjesto odgovora na postavljena pitanja, kako je dodao, uslijedilo je predmetno saopštenje „sa lažima, prljavim izmišljotinama, konstrukcijama i lažima Milivoja Katnića“.

„Povodom „transkripta razgovora“ iz mjera tajnog nadzora koji su objavljeni u predmetnom saopštenju, ističem da mi ih je u kratkim navodima, još početkom marta 2018. godine saopštio Milivoje Katnić u njegovom kabinetu, da bi mi tada nakon obostrano žučne rasprave, oduzeo od postupanja predmet formiran po krivičnoj prijavi čelnika Demokratskog fronta protiv Sretena Radonjića, direktora Agencije za sprečavanje korupcije u tom periodu“, kazao je Savović.

On je rekao da mu je Katnić tada saopštio da ima podatke da je Demokratska Crna Gora dala njegovom sinu Mišu 400 eura za sponzorstvo, a da su iz tih mjera tajnog nadzora došli do saznanja da su ga u prethodnom periodu pominjali „izvjesni Vujović iz Budve i neko od Demokrata“.

„Za mjere tajnog nadzora mu tada nisam povjerovao. Za predmet koji mi je oduzeo rekao je da će ga dati specijalnoj tužiteljki Lidiji Jovićević, koja je vjerovatno Rješenjem o odbacivanju krivične prijave isti predmet i zatvorila“, dodao je Savović.

Istakao je da se analizom prethodnih navoda lako može doći do zaključka da on nije nikada dostavljao službene podatke Demokratskoj Crnoj Gori.

 „Nakon saznanja iz marta 2018. godine, da se prema Demokratama sprovode mjere tajnog nadzora jasno je da bi najprije taj podatak bio njima dostavljen, a nije, jer su oni za njih saznali tek objavljivanjem prljavog saopštenja Milivoja Katnića od 12. februara ove godine. Znači Živko Savović je još 2018. godine u martu znao za taj podatak, i nije ga dostavio nikome sve do 9. februara ove godine, kada sam to saopštio vd Vrhovnog državnog tužilaštva Ivici Stankoviću“, naveo je Savović.

On je kazao da ga je u predmetima „Bazar“ i „Autoput“ Katnić „perfidno zadržavao od postupanja u istim“.

„Karakterističan je predmet „Autoput“ gdje je krivičnom prijavom MANS-a prijavljen Ivan Brajović za zloupotrebu službenog položaja, za vrijeme dok je bio ministar saobraćaja u Vladi Crne Gore“, rekao je Savović.

On je kazao da zbog predmetnog saopštenja očekuje reakciju vd Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića da ispita skidanje oznake tajnosti sa predmeta MTN br.18/17 uvidom u sa njim povezanim KTRS predmetom u SDT koji je još u izviđaju.

„Očekujem od vd Vrhovnog državnog tužilaštva Ivice Stankovića da istovremno izvrši uvid u spise predmeta SDT KTR-S broj 27/21 koji je formiran nakon moje krivične prijave od 2. februara u cilju tužilačko-policijskog javnog šikaniranja mene i moje porodice kao i poslanika Borisa Bogdanovića i Dragana Krapovića, koje u životu nisam imao prilike upoznati“, naveo je Savović.

Prema njegovim riječima, nelogičnost koja se dodatno javlja je što je Milivoje Katnić čekao od 2017. godine sa ovim informacijama „koje su me navodno kompromitovale u profesionalnom radu“.

„Ovo pitanje poprima dodatnu dimenziju iz razloga što on za ovaj transkript nije saznao ovih dana, jer me kao što je već rečeno o njima informisao 2018. godine kada mi je oduzeo predmet protiv Sretena Radonjića. 5. februara ove godine u izjavi za portal Vijesti rekao je za mene da sam častan čovjek i profesionalac, a u predmetnom saopštenju po riječima iza kojih se krije, prodao sam se časno i profesionalno za 200 eura“, rekao je Savović.

On je kazao da jedno isključuje drugo „ili sam častan čovjek i profesionalac ili sam se prodao za 200 eura“.

„U naknadno izmijenjenoj njegovoj izjavi na portalu Vijesti više nije stajao ovaj navod da se radi o časnom čovjeku i profesionalcu“ dodao je Savović.

On je kazao da je, poštujući Etički kodeks državnih tužilaca 1. februara i 9. februara ove godine usmeno obavijestio vd Vrhovnog državnog tužilaštva Ivicu Stankovića o odluci o podizanju krivične prijave protiv Milivoja Katnića i drugih lica, kao i o namjeri da javno postavi prethopdno navedeno pitanje Milivoju Katniću, Draganu Radonjiću i Sanji Jovićević.

„Tada sam ga obavijestio o neprimjerenom odnosu Milivoja Katnića prema meni od 27. januara ove godine i rekao da imenovani više nije moj rukovodilac“, dodao je Savović.

On je kazao da je radi zaštite zakonitosti u budućem postupanju po njegovoj  krivičnoj prijavi od 2. februara ove godine, 5. februara kao slobodni građanin Crne Gore ponovo podnio istovjetnu krivičnu prijavu iz razloga zaštite procesnih prava njega kao podniosioca krivične prijave.

„Milivoje Katnić je tog dana donio pismenu odluku da mi oduzme od postupanja predmet KT-S broj 208/20 formiran po krivičnoj prijavi Andrije Mandića u Milana Kneževića protiv Suzane Mugoše, Dragice Vuković i Vesne Pean, sudija Višeg suda u Podgorici, zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja iz člana 416 i krivičnog djela nesavjesni rad u službi iz člana 417 KZCG, a povodom postupanja u predmetu „Državni udar““, naveo je Savović.

On je ukazao da se 2. februara kada je podnio krivičnu prijavu protiv Milivoja Katnića i drugih, dešavaju čudne stvari vezane za njegovog brata Željka.

„Moj brat je 10. februara bio prinuđen da podnese ostavku kao Savjetnik za unutrašnu politiku predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića, a čudna je koincidencija da je baš tog istog dana Milivoje Katnić bio primljen kod premijera“, pojasnio je Savović.

On smatra da je predmetnim saopštenjem od 12. februara Milivoje Katnić „još jednom zloupšotrijebio SDT kao instituciju, a ja ću zbog toga zadovoljenje radi povrede časti i ugleda zatražiti na sudu“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.