Demokrate završile iznošenje dokaza: Tramp pozivao izgrednike na Kapitol
Kapitol hil

Demokrate završile iznošenje dokaza: Tramp pozivao izgrednike na Kapitol

Članovi Predstavničkog doma koji imaju ulogu tužilaca na suđenju za opoziv bivšeg predsjednika Donalda Trampa okončali su svoje dvodnevno izvođenje dokaza. Trampovi advokati će početi da iznose argumente odbrane danas, a suđenje bi moglo da se okonča do kraja vikenda.

Kako prenosi Glas Amerike, izvodjenje dokaza završeno je tvrdnjom da su izgrednici koji su upali u Kongres 6. januara vjerovali da slijede „predsjednikova naređenja“ da bi zaustavili formalno proglašenje pobjede demokrate Džoa Bajdena.

Demokrate tvrde da je upad u Kapitol bio smrtonosna kulminacija Trampovog širenja lažne i nasilne retorike, koja će nastaviti da nanosi štetu američkoj politici ukoliko ostane nekažnjena.

Trećeg dana suđenja, tužioci su iznosili i svoje lične priče o strahu i nasilju sa kojim se suočili tog dana, a kao dokaz su prikazali i javna, eksplicitna uputstva koja je Tramp davao svojim pristalicama – kako u nedeljama prije napada 6. januara, tako i u govoru koji je održao na sam taj dan, poslije koga se rulja uputila ka Kapitolu.

Na video snimcima prikazanim u četvrtak, od kojih su neke sami izgrednici bili objavili na društvenim mrežama, oni su govorili o tome kako „sve to rade za Trampa“.

U Bijeloj kući, predsjednik Bajden je izjavio da vjeruje da su se neka mišljenja možda promijenila nakon što su senatori vidjeli „zastrašujući snimak bezbjednosnih kamera, prikazan u srijedu, na kome se vidi upad u Kapitol“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.