Brezovik: 50 oboljelih od koronavirusa, ispitaćemo da li su na odjeljenju za tuberkulozu poštovane procedure
Bolnica Brezovik

Brezovik: 50 oboljelih od koronavirusa, ispitaćemo da li su na odjeljenju za tuberkulozu poštovane procedure

U Kovid bloku Specijalne bolnice za plućne bolesti u Brezoviku liječi se 50 oboljelih od koronavirusa sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

Vršilac dužnosti direktora Bolnice, Predrag Pejović, rekao je agenciji MINA da je za 37 pacijenata neophodna kiseonička potpora, ali da niko za sada nije životno ugrožen.

On je kazao da je i šestoro pozitivnih na koronavirus, koji se liječe na izdvojenom Odjeljenju za tuberkolozu, dobrog opšteg zdravstvenog stanja.

„Troje bolesnika koji se liječe od tuberkoloze imalo je pozitivan nalaz u minula dva dana, i sa lakšom su kliničkom slikom. Riječ je o pacijentima koji se duže vremena nalaze na liječenju i do infekcije je došlo u bolnici“, rekao je Pejović.

Na pitanje kako je došlo do oboljevanja tih pacijenata, s obzirom na to da se liječe na jednom od izdvojenih bolničkih paviljona u Brezoviku, Pejović je rekao da izvor infekcije nije poznat i nemoguće ga je utvrditi u toj fazi epidemije kada je virus sveprisutan.

„Kao i u ranijim situacijama, kada se dešavalo na drugim odjeljenjima, i ovog puta nam je signal da pojačamo mjere kontrole i zaštite, kako bi spriječili slučajeve transmisije u bolnici“, rekao je Pejović.

Prema njegovim riječima, u Brezoviku nastoje da mogućnost transmisije svedu na minimum, ali je stoprocentna eliminacija nemoguća, kao u svim ustanovama i u svijetu.

„Uostalom, da je to moguće, pandemije ne bi ni bilo. Ispitaćemo da li su na samom odjeljenju poštovane procedure koje su neophodne za sprečavanje rizika od transmisije“, rekao je Pejović.

On je ukazao da, nakon njegovog osmomjesečnog iskustva u radu sa bolesnicima u Kovid bloku, kao i lične jednomjesečne borbe sa težom formom bolesti, ne može biti ravnodušan ni prema jednom slučaju oboljevanja od te nepredvidive bolesti.

„Poseban oprez potreban je kod bolesnika sa pridruženim hroničnim bolestima, uključujući i tuberkolozu pluća. U našoj ustanovi za osam mjeseci izliječili smo veliki broj kovid bolesnika, od kojih su mnogi imali teška pridružena oboljenja”, podsjetio je Pejović.

Kako je istakao, riječ je vrlo teškoj bolesti, nekada i fatalnoj i za prethodno potpuno zdrave ljude.

„Znajući ljekare koji rade na Kovid odjeljenju u Brezoviku, ne sumnjam da će svi, računajući i pacijente koji se liječe od tuberkoloze na jednom od izdvojenih paviljona, biti adekvatno praćeni i zbrinuti“, ocijenio je Pejović.

On je najavio da će u narednom periodu uslijediti neke strože mjere i pravila u kontroli i prevenciji infekcije koronavirusom.

„To se, prije svega, odnosi na mjere kontrole i ograničenja kretanja, ukidanja kontakta sa osobama van bolnice i striktnog poštovanja bolničkog reda“, pojasnio je Pejović.

U Berozoviku se, na jednom od izdvojenih odjeljenja, liječi i 17 postkovid pacijenata .

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.