Krpljama kroz Bjelasicu: Poseban užitak i novo iskustvo(FOTO)(VIDEO)

Oko tridesetak zaljubljenika u snijeg juče je uživalo u čarima Bjelasice na jedan, za većinu njih, nov način. Naime, turistička agencija Montenegro Phototrekking je u posljednjem danu prethodne sedmice organizovala takozvanu snowshoeing i ligulašku turu.

Kako je pojasnio Darko Šarčević iz te agencije, ekipa je krenula jutros sa skijališta Kolašin 1600. 

“Malo smo se švercovali. Izašli smo žičarom na 2.000 metara nadmorske visine. Onda smo lagano silazili pored skijaških staza i uključili se na grebene Bjelasice i nastavili dalje do skijališta Kolašin 1450”, rekao je Šarčević u izjavi za agenciju Mediabiro.

KolainPortretDarkoareviTuristikaagencijaMontenegroPhototrekking

Šarčević, foto: Mediabiro

Inače, termin "snowshoeing" odnosi se na šetnju sa krpljama, odnosno reketima za tenis koji se montiraju na cipele, dok ligulin predstavlja veliki plastični tanjir na koji se sjedne i kliza po snijegu - nešto poput sankanja. 

“Snijega ima više nego dovoljno. Mala je žal što je polegao, pa je nije bio baš idealan za snowshoeing, ali većina učesnika se uvjerila da su krplje spas jer pomažu da se ne propadne u snijeg”, pojasnio je Šarčević.

KolainSnowshoeingiligulakatura05

Foto: Mediabiro

Tura je, prema njegovoj ocjeni, bila lagana, čak i za početnike. Prešli su svega sedam i po kilometara, a ni visinska razlika nije bila velika.

“Tako da su čak i neki, koji su prvi put išli, prtili snijeg i pravili stazu kako bi nama bilo lakše. Nadamo se da će biti dovoljno snijega da ponovimo ‘snowshoeing’ na nekoj drugoj lokaciji, ili opet na Bjelasici koja je prelijepa i idealna za ovaj vid rekreacije”, dodao je Šarčević.

KolainPortretNebojaKuburovi

Kuburović, foto: Mediabiro

Juče je na krplje prvi put stao Nebojša Kuburović, inače po vokaciji novinar, koji je naveo da je pet sati provedenih na Bjelasici pun pogodak za zimske mjesece.

“To je poseban užitak, novo iskustvo. Iskusni vodič Darko Šarčević nije ništa prepuštao slučaju, vodio nas je kroz Bjelasicu i bjeline te naše planine. Izmaći se iz Podgorice i posjetiti zimski ambijent Bjelasice, ovaj sniježni raj, je pun pogodak. Svakome bih definitivno preporučio ovu turu”, poručio je Kuburović.

KolainSnowshoeingiligulakatura04

Foto: Mediabiro

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.