U Danskoj otkriveno 256 slučajeva zaraze novim sojem koronavirusa
Ilustracija

U Danskoj otkriveno 256 slučajeva zaraze novim sojem koronavirusa

U Danskoj je registrovano 256 slučajeva infekcije zaraznijom varijantom koronavirusa, poznatoj po nazivu B117, koja se prvi put pojavila u Velikoj Britaniji, izvijestile su zdravstvene vlasti.

Danske su vlasti u srijedu produžile  mjere zatvaranja za tri sedmice, nastojeći tako ograničiti širenje nove varijante virusa. Očekuje se da će upravo novi soj biti dominantan do sredine februara.

Ova je nordijska zemlja postala vodeća u praćenju mutacija koronavirusa jer je većinu pozitivnih testova provela analizom sekvenciranja genoma.

Po službenom izvještaju Državnog instituta za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti (SSI) objavljenom u subotu, od sredine novembra do 10. januara novom varijantom virusa zaraženo je 256 Danaca, a to je 1,3 posto svih pozitivnih testova obavljenih u spomenutom razdoblju.

U prvoj sedmici januara postotni udio pozitivnih testova koji su sadržavali mutaciju imao je stopu rasta od 3,6 posto, koja je zabrinula vlasti i podstakla ih da produži zatvaranje u cijeloj zemlji.

Preliminarni podaci ukazuju na to da je 11 zaraženih novom varijantom koronavirusa prije zaraze bilo na putovanjima - petoro ih je bilo u Velikoj Britaniji, no SSI ističe kako nije u potpunosti jasno jesu li se zarazili u inostranstvu ili u Danskoj.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.