Bećirović: Ukidanje neradne nedjelje još jedan neznaven potez na štetu radnika
Nermin Bećirović

Bećirović: Ukidanje neradne nedjelje još jedan neznaven potez na štetu radnika

"Najava ukidanja neradne nedjelje je, bez ikakve sumnje, još jedan tragično neznaven potez, kojim se najveći teret „reformi“ opet prebacuje na one na koje ne bi trebalo: na radnike. Apostol Milatović saopštio je da je uvođenje neradne nedjelje bio pogrešan potez jer „prethodna vlada nije znala da zaštiti prava radnika“",navodi u saopštenju Nermin Bećirović, član Predsjedništva Socijaldemokrata.

Bećirović ističe da Milatović izgleda ne zna da 2/3 najrazvijenijih zemalja, "da ne kažemo civilizovanog svijeta, onda vjerovatno isto ne znaju da zaštite prava radnika, jer je i tamo neradna nedjelja standard".

 „U ovom našem stavu nas apsolutno i nedvosmisleno podržavaju i Demokrate, koje su u maju ove godine ministarki Sekulić potrešeno saopštili: „U savremenim demokratskim društvima neradna nedjelja u trgovinama je već odavno standard, dok je u Crnoj Gori izborena mukotrpnom borbom, a sada opet DPS vlast zakonski utemeljen neradni dan dovodi u pitanje”, te da je to “bezobzirno i preko svake mjere”. Naš istomišljenik po ovom pitanju je i SNP koji je tada poručio ministarki Sekulić da “Trgovinski sektor nije ni ugrožen”, a i DF je bio na fonu podrške neradnoj nedjelji”.

 „Mladi gospodine Milatoviću, neradna nedjelja jeste dio zaštite prava radnika, ali je i društveni iskorak u kome taj dan služi za okretanje porodici, prijateljima, odmoru, umjesto konzumerizmu, što se i u našem slučaju pokazalo tačnim. Ipak, mladi apostol Milatović ne vidi dalje od svog japijevsko-karijerističkog pristupa, za koji je ubijeđen da je jedini ispravan", dodaje Bećirović.

On dalje ističe kako Milatović nastavlja po obrascu ove vlade, a to je da prvo ukida, pa onda razmišlja šta dalje.

"Naime, on u prvoj rečenici najavio ukidanje ovog prava zaposlenima, a odmah u narednoj priznaje da još ni sa socijalnim partnerima nije razgovarao, što se vidi i kroz današnje saopštenje Sindikata, i još najavljuje neke izmjene zakona kako bi „poboljšao prava radnika“. Drugim riječima; ukidaj stečena prava zaposlenih odmah, a o novim ćemo razgovarati otom-potom. Nije žurba. Baš kao i sa Montenegro Airlines.

Posebno je nelogična, da ne kažemo suluda, činjenica da trgovci od početka epidemije nijesu nijesu ni bili među najugroženijim kategorijama. Na drugoj strani, vidimo da za ugostitelje, od kojih se mnogi sasvim realno nalaze na rubu egzistencije, ova Vlada nema mnogo razumijevanja.

Kako je krenulo, izgleda da će radnicima biti najprije potrebna zaštita upravo od ove mlađane vlade koja je jedino haos do sad uspjela da proizvede“, zaključuje Bećirović.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.