SD: Odbor jednoglasno prihvatio kontrolno saslušanje Spajića
Sa sjednice Odbora za ekonomiju, finansije i budžet

"Rasparava o "tajnom ali organizovanom“ zaduženju"

SD: Odbor jednoglasno prihvatio kontrolno saslušanje Spajića

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet, danas je jednoglasno prihvatio inicijativu Damira Šehovića za kontrolno saslušanje ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića, a povodom brojnih nejasnoća i kontroverzi u vezi sa rekordnim, tajnim zaduženjem od 750 miliona eura. Saslušanje će se održati u januaru, a tačan datum biće naknadno određen.

Šehović je u incijativi naglasio da je javnost u vezi sa emisijom obveznica, koja je po priznanju predsjednika Vlade izvršena „tajno ali organizovano“, ostala uskraćena za brojne informacije. Da je to tako, najbolje potvrđuje podatak da je javnost o najvećem pojedinačnom zaduženju u poslednje vrijeme, koje je na nivou od oko jedne četvrtine ukupnog javnog duga, prvu zvaničnu informaciju dobila naknadno, nezvanično, putem tvitera", naveli su iz Socijaldemokrata.

Dodali su da je ostalo nejasno kako je i na osnovu kojih činjenica, nova 42. Vlada uspjela da u rekordnom roku, u trećem danu svog mandata, zaduži državu za 750 miliona eura, a da prethodno, po sopstvenom i više puta izrečenom priznanju od strane premijera, a poslenji put prilikom obrazlaganja Programa rada Vlade u Skupštini Crne Gore, samo nekoliko dana prije realizacije sporne tajne emisije, nije imala nikakvih relevantnih informacija na osnovu kojih bi dobila realnu sliku o stanju ekonomije.

Javnost, kako je naglasio Šehović, još uvijek nije dobila odgovor kako je moguće da se bez relevatnih podataka donese odluka o zaduženju od 750 miliona eura, kada niti jedan zvaničan Vladin dokument ne ukazuje na tolika nedostajuća sredstva.

Takođe, naglašeno je i da je nejasno zašto su premijer i ministar finansija i socijalnog staranja doveli u zabludu sve poslanike, a time posredno unizili čitav Parlament, na način što niti jednom u svojim brojnim javnim nastupima nijesu uopšte ukazali na potrebu zaduženja u realizovanom iznosu.

Potrebno je kako su saopštili iz SD-a razjasniti da li su lica koja su učestvovala u pripremi i realizaciji emisije imala ovlašćenja da učestvuju u pomenutim radnjama.

"Dodatno nepovjerenje je izazvano kontroverzama koje su pratile materijal o zaduživanju, koji je šefovima poslaničkih klubova dostavljen na njihov zahtjev, a koji osim značajnih materijalnih grešaka koje su kasnije od strane generalnog sekretara Vlade pravdane tehničkim propustima, otvara i brojna druga pitanja na koja ni poslanici, a ni cjelokupna javnost još uvijek nijesu dobili odgovore. Ovo iz razloga što je materijal koji je proslijeđen Parlamentu nepotpun, jer ne sadrži Informaciju o polaznim osnovama za realizaciju emisije obveznica koje će biti izdate/emitovane na međunarodnom tržištu u 2020. godini ili 2021. godini, na osnovu koje je inače realizovan čitav posao, ali ni prateće Vladine odluke, zaključke, zapisnike sa sjednica Vlade i radnih tijela, a posebno odgovarajuće ugovore koji su potpisani sa pravnim i fizičkim licima angažovanih tokom realizacije sporne, tajne emisije", zaključuje se u saopštenju Socijaldemokrata.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.