Osobe zaražene koronavirusom prijavljuju problem i sa očima?
Ilustracija

Novi simptom kovida?

Osobe zaražene koronavirusom prijavljuju problem i sa očima?

Najčešći simptomi povezani sa infekcijom virusom SARS-CoV-2 obično su umor, temperatura i suvi kašalj. Međutim, određeni broj pacijenata kojima je dijagnostikovan virus prijavio je simptome vezane za oči. Oni se obično povezuju sa širokom dijagnozom konjuktivitisa, ali ne mogu se svi simptomi vezani za oči pripisati toj definiciji.

Istražitelji sa Univerziteta Anglia Ruskin u Kembridžu u Engleskoj pokušali su da otkriju vrstu, učestalost i trajanje simptoma povezanih sa očima.

Studija objavljena u "BMJ Open Ophthalmology" zatražila je od učesnika kojima je dijagnostikovana bolest kovid da ispune upitnik.

"Ovo je prva studija koja je istraživala različite simptome oka koji ukazuju na konjuktivitis u odnosu na kovid, njihov vremenski okvir u odnosu na druge dobro poznate simptome kovida i njihovo trajanje", rekla je Šahina Pardhan, vodeća autorka studije.

Učesnici su u upitniku opisali koje su simptome imaali, koliko su dugo ti simptomi trajali, a oni su onda upoređeni sa ostalim poznatim simptomima kovida. Takođe je istraženo imaju li učesnici hronične bolesti oka, i ako je odgovor bio pozitivan, da li su imali te iste simptome i dok su imali kovid, prenosi Contagionlive.

Hoće li ovo postati službni simptom koronavirusa?

Rezultati su pokazali da je samo pet odsto učesnika izjavilo da su imali bolne oči prije nego što su imali kovid, dok je 16 odsto izjavilo da im je problem bio jedan od simptoma tokom infekcije.

Fotofobija, osjetljivost na svjetlost, zabilježena je kod 18 odsto učesnika, iako je to samo pet odsto više u odnosu na period prije kovida.

Osobe koji su ispunile upitnik, 83 odsto, reklo je da su se njihovi simptomi  povezani sa očima dogodili u roku od dvije nedelje nakon ostalih simptoma kovida, a 80 odsto je reklo da njihovi problemi sa očima traju manje od dvije nedelje.

"Iako je važno da se simptomi povezani sa očima uvrste u spisak mogućih simptoma kovida, moguće je i da su bolne oči zamijenjene konjunktivitisom jer je važno razlikovati ga od simptoma drugih vrsta infekcija, poput bakterijskih infekcija, koje se manifestiraju kao sluzav iscedak ili suve oči", rekla je Pardhan, dodajući da je studija važna jer pomaže da se nauči više o tome što još omogućava virusu da se širi tijelom.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.