Unija slobodnih sindikata Crne Gore

USSCG apelovala

"Očekujemo od Vlade da preispita Zakon o državnim službenicima i namještenicima"

Predloženim izmjenama i dopunama značajno se degradiraju postojeća rješenja Zakona o državnim službenicima i namještnicima u dijelu stručnosti, kompetentnosti, uslova za zasnivanje radnog odnosa i obavljanje poslova u državnoj administraciji - ocijenio je Izvršni odbor Unije slobodnih sindikata Crne Gore.

Oni su održali sastanak povodom stupanja na dužnost nove Vlade, te zatražili prijem kod premijera Zdravka Krivokapića kako bi, kako su rekli, počeli socijalni dijalog i bili u prilici da u razgoovru predstave i obrazlože njihova očekivanja.

Osvrćući se na predložene izmjene i dopune Zakona o državnim službenicima i namještenicima istakli su da se degradacija "posebno odnosi na brisanje odrednice kojom se onemogućava zasnivanje radnog odnosa osobe protiv koje je pokrenut krivični postrupak".

Pored toga, sporne su USSCG i izmjene koje se odnose na kriterijume radno i profesionalno iskustvo zaposlenog kao preduslov za obavljanje određenih rukovodnih poslova u javnoj upravi, te produženje trajanja statusa vršioca dužnosti do jedne godine. 

"Očekujemo da Vlada preispita i koriguje predložene izmjene i dopune, kako se ne bi narušavali jednom već uspostavljeni principi, jer u suprotnom postoji opravdano strahovanje da takvo postupanje postane praksa i u regulaciji drugih zakona", istaknuto je u saopštenju.

Posebno potenciraju potrebu što skorijeg uspostavljanja rada Socijalnog savjeta.

"U skupštinskoj proceduri već imamo predložen set izmjena zakona koji bi, u skladu sa Zakonom o socijalnom savjetu, morali biti razmatrani na Socijalnom savjetu. Zato od Vlade očekujemo da na prvoj sjednici imenuje svoje predstavnike u Socijalni savjet, kao i da Vlada u tom tijelu bude zastupljena na najreprezentativnijem nivou kako bi time dala značaj i osnažila rad ovog nacionalnog tripartitnog tijela", navode iz USSCG.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.