U BiH pojeftinio PCR test(49 eura), u CG u privatnim laboratorijama do 80,RS razmatra niže cijene
Ilustracija

U BiH pojeftinio PCR test(49 eura), u CG u privatnim laboratorijama do 80,RS razmatra niže cijene

Institut za javno zdravstvo RS razmatra mogućnost da smanji cijenu komercijalnog PCR testa te se vrši kalkulacija u vezi s potrošnim materijalom, kazao je Branislav Zeljković, direktor Instituta u toj zemlji.

U FBiH je od utorka cijena komercijalnog PCR testa na virus korona zvanično snižena sa 140 na 96 KM, (sa 71,6 eura na 49 eura).

Zeljković je dodao da je epidemiološka situacija i dalje nepovoljna te da je procenat pozitivnih lica posljednjih dana stabilan, ali ipak nepovoljan, ali da veliki problem predstavlja što građani ne nose maske na otvorenom.

"Građani sve više provode vrijeme u zatvorenom prostoru te je veoma važno da se i dalje pridržavamo svih propisanih epidemioloških mjera", rekao je Zeljković, prenose Nezavisne.

Pozvao je stanovništvo da predstojeće praznike proslave u krugu najuže porodice.

Govoreći o nabaci vakcine protiv virusa korona, Zeljković je naveo da Institut pregovara s određenim kompanijama koje su u mogućnosti da nabave ovu vakcinu te da je, osim ponude, bitno obezbijediti i sigurnu dostavu i distribuciju.

"Republika Srpska razgovara i s Rusijom o nabavci njihove vakcine sputnjik pet, za koju nam još nije poznata cijena, ali očekujemo ovih dana da nam stigne dokumentacija o njenoj efikasnosti i bezbjednosti ", rekao je Zeljković.

PCR test u CG privatnim laboratorijama od 70 do 80 eura

PCR test u Srbiji koji se radi u Institutu Torlak košta oko 50 eura, dok u Crnoj Gori u privatnim laboratorijama cijena ovog testa na koronu prema saznanjima Kodexa, varira od 70 do 80 eura.

U Crnoj Gori od sjutra važe nove mjere u cilju suzbijanja pandemije kovid 19. Pa će tako biti zabranjen je izlazak iz objekta stanovanja od 22:00 do 5:00 časova narednog dana.

Ugostiteljski objekti radiće od 7 do 18 časova, a supermarketi i tržni centri od 7 do 20 časova.

Zabranjen je i međugradski saobraćaj od petka u 22 časa do ponedjeljka u 5 ujutru.

Osim toga, na snazi su i mjere obezvnog nošenja zaštitnih maski u zatvorenom i na otvorenom prostoru, održavanje fizičke distance te masovna javna i okupljanja u objektima stanovanja.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.