SŽK: Poziv ženama i djevojkama da se za pomoć i podršku obraćaju online

Od septembra se javilo 109 žena

SŽK: Poziv ženama i djevojkama da se za pomoć i podršku obraćaju online

Kako bi žene sa iskustvom nasilja dobile neophodnu podršku i pomoć tim Sigurne ženske kuće uz podršku Ambasade SAD u Crnoj Gori u sklopu projekta “Za život bez nasilja uz pomoć online platformi” organizuje onlajn savjetovanje za žene sa iskustvom nasilja i pruža im psihosocijalnu, pravnu pomoć, kao i radionice joge i grupe samopomoći.

Iako organizacija ima SOS liniju (069/013-321) koja je dostupna 24/7 putem koje im se žene sa iskustvom nasilja svakodnevno javljaju kontakt licem u lice je, ističu,  neophodan za pružanje sveobuhvatne podrške ženama koje su imale iskustvo nekog vida nasilja.

"Žene sa iskustvom nasilja su zbog mjera donošenih tokom pandemije bile onemogućene da dođu u našu kancelariju i samim tim nailazile na jednu barijeru koja je neke od njih vjerovatno obeshrabrila da napuste nasilnu zajednicu i obrate nam se za pomoć. S tim u vezi pokazalo se kao neophodno omogućiti ženama sa iskustvom nasilja da dobiju našu punu pomoć i podršku sa distance, odnosno putem mehanizama video kontakta koji su dostupni putem online platformi." - kažu iz SŽK.

Od početka realizacije projekta početkom septembra 2020. godine pa do današnjeg dana za pomoć i podršku putem online platformi im se ukupno javilo 109 žena.

"Odnosno, 30 žena se javilo za psihosocijalnu pomoć i podršku, 17 žena je učestvovalo u grupama samopomoći, 40 žena nas je kontaktiralo putem online platformi za neku vrstu pravne pomoći, dok je sveukupno 22 žena učestvovalo na online radionicama joge.", saopšteno je.
 
Pojasnili su da nakon kontakta putem telefona dogovaraju se sa ženom koji način video kontakta joj je najlakši, odnosno da li će se čuti putem aplikacija Viber, Skype, Zoom, Messenger.

"Ukoliko se neka žena ne snalazi najbolje sa ovim metodama komunikacije, damo joj precizna uputstva. Naše dosadašnje iskustvo pokazuje da se žene veoma lako snađu onda kada im precizno objasnimo i do sada nismo imali bilo kakvih tehničkih problema za ovaj vid pomoći. Iskustva žena koje su nam se javljale na ovaj način pokazuju da im je online savjetovanje bilo prijatno i da su nakon već početnog kontakta izgubile osjećaj da pričaju sa nama putem video poziva. Posebno im je bilo važno što su bile opuštenije i imale dodatni osjećaj privatnosti. 
Važno je da žene koje se razmišljaju da nas pozovu znaju da je razgovor anoniman i da se odvija u posebnoj prostoriji za online savjetovanje, te da ne trebaju brinuti da će bilo ko saznati sadržaj razgovora. Ohrabrujemo sve žene i djevojke u Crnoj Gori da nam se obrate za pomoć i podršku koja im je sada dostupna i putem online platformi. ", poručuju iz Sigurne ženske kuće.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.