Mugoša: Situacija ide ka dramatičnoj; Abdić: Stižu nam kovid pacijenti sa sve težom kliničkom slikom

Mugoša: Situacija ide ka dramatičnoj; Abdić: Stižu nam kovid pacijenti sa sve težom kliničkom slikom

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša saopštio je situacija u državi veoma složena i da ide ka dramatičnoj.

"U tom cilju mi u Institutu smo bili za uvođenje "lockdown"-a, međutim morali smo da uvažimo sve one predstavnike i vlasnike privrednih subjekata koji su najavili a koje se odnose na izlazak na ulicu i grupisanje, čime bi se opet stvorili uslovi za širenje pandemije", istakao je Mugoša.

Dodao je ukoliko se mjere budu poštovale doći će do smanjenja broja inficiranih, i da se već sada sa sigurnošću može reći da će budući period od 20-ak dana biti mirniji, i da se nakon toga može razgovarati o opuštanju mjera.

"Potrebno je da svi predstavnici vlasti i organa koji se bave javnim poslom učine sve što je do njih i pošalju poruke građanima u vidu očuvanja javnog zdravlja", naglasio je Mugoša.

Kazao je da se pandemija širom Evrope širi kao požar, i da su mnoge države pribjegle restriktivnim mjerama.

"Ukoliko u narednom periodu ne dođe do poboljšavanja situacije sa pandemijom, za očekivati je uvođenje restriktivnijih mjera", poručio je Mugoša.

Direktor IJZ kazao je da se pokazalo da škole predstavljaju sigurno mjesto za učenike, i da će se jedino u sistemu "lockdown"-a doći do prelaska na online vid nastave.

Abdić: U bolnicama širom države hospitalizovano 313 pacijenata

Doktor Nermin Abdić kazao da je u zdravstvenim ustanovama širom Crne Gore hospitalizovano 313 pacijenata. 

"Od ukupnog broja hospitalizovanih, 72 pacijenata su smještena u KCCG. Njih 17 se nalazi na Infektivnoj klinici, od kojih se 14 nalazi na kiseoničnoj podršci. Na Infektivnom B odeljenju je šest pacijenata i svima je neophodna kiseonična podrška. Na Internoj klinici se liječi 37 kovid pacijenata od koji je 26 životno ugroženo. Na poluintezivnoj jedinici Interne klinike liječe se 22 pacijenta, dok se na intezivnoj njezi iste klinike liječi šest pacijenata, dok se na Internoj B klinici liječi devet pacijenata. Od ovog broja devet pacijenata je na neinvazivnoj ventilaciji, dok je njih osam na respiratoru", istakao je Abdić.

Takođe, Abdić je kazao da je njih 19 sa teškom kliničkom slikom i da su zavisni od kiseonične podrške.

"U Institutu za bolesti djece liječi se šest pacijenata od toga dvoje djece 2020. godište, jedno dijete 2019. godište i tri majke pratilje. Svi su stabilnog zdravstvenog stanja. Na Klinici za ortopediju se liječe tri pacijenta, na Klinici za onkologiju jedan kovid pozitivan pacijent, na Klinici za ginekologiju i akušerstvo jedna pacijentkinja i na URL klinici je hospitalizovan jedan pacijent", poručio je Abdić.

Dodao je da se u Opštoj bolnici u Baru liječi 68 pacijenata, od kojih je šest na intezivnoj njezi, pet ih je na neinvazivnoj ventilaciji dok je jedan na respiratoru. U Beranama je kako Abdić kaže hospitalizovano 35 pacijenata, od kojih je sedam sa teškom kliničkom slikom.

"U Opštoj bolnici u Nikšiću hospitalizovano je 56 pacijenata od kojih je jedna pedijatrijski pacijent, pet pacijenata je na opservaciji dok je njih šest životno ugroženo. U specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Brezoviku je hospitalizovano 19 pacijenata i svi su stabilnog zdravstvenog stanja. U privatnoj zdravstvenoj ustanovi "Kodri" se liječi šest pacijenata od koji su tri porodilje, dvije trudnice i jedna pacijent. U Opštoj bolnici u Pljevljima je hospitalizovano 20 pacijenta, od kojih su tri sa teškom kliničkom slikom. U bolnici u Bijelom Polju liječi se 30 pacijenata, njih 10 je na opservaciji dok su tri pacijenta na neinvazivnoj ventilaciji. U bolnici u Kotoru hospitalizovano je pet pacijenata dok su na Cetinju u bolnici smještena dva pacijenta", izričit je Abdić.

abdic

Nermin Abdić, Foto: PR Centar

Abdić poručuje da je u Crnoj Gori na respiratorima 36 pacijenata koji se bore za život.

Ističe da se medicinski radnici nadljudskim naporima bore da zaštite zdravlje građana.

Poručuje da će se broj hospitalizovanih pacijenata do ujutro sigurno povećati.

"Ono što je zabrinjavajuće je to da u kovid ambulantama dolaze pacijenti sa teškom kliničkom slikom. Širom Podgorice se preko 450 kovid pacijenata liječi putem patronažne službe", istakao je Abdić.

Abdić je istakao da je epidemiološki trenutak u Podgorici dosegao kritični momenat, te da je Krizni tim Doma zdravlja Podgorica obavijestio Nacionalni krizni tim da će u subotu biti formirane još dvije kovid ambulante u okviru Doma zdravlja na Zlatici.

"Odlukom Kriznog medicinskog štaba je donijeto rješenje da se Opšta bolnica u Kotoru, Opšta bolnica na Cetinju i bolnica u Bijelom Polju uključe u borbu protiv kovida", naglasio je Abdić.

Zabrinjavajuće je kako kaže porast broja zaraženih medicinskih radnika, i da je sada po dostupnim podacima taj broj dosegao 115.

"Među njima ima i ljekara i srednjeg medicinskog kadra. Oni koji su pružali pomoć drugome se inficirali. Apelujem, ako ne budemo poštovali mjere broj zaraženih samo će rasti", kazao je Abdić.

Abdić je na konferenciji još jednom apelovao na građane da ne testiraju zdravstveni sistem države.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.