Koronu imalo 11 zatvorskih službenika i pet zatvorenika
Ilustracija

Koronu imalo 11 zatvorskih službenika i pet zatvorenika

Broj zatvorenika u Crnoj Gori se, prema analizi koja je objavljena u okviru Godišnje kaznene statistike Savjeta Evrope (SPACE), u periodu od 1. januara do 15. septembra smanjio sa 1.094 na 863, dok na evropskom nivou imamo najveći procenat smanjenja stope zatvorske populacije u prvih devet mjeseci od 22,1 odsto.

Crna Gora je, prema ovoj analizi, uz Bugarsku (-13.2 odsto), jedina imala smanjenje stope pritvorenika u poređenju sa 35 država od juna do septembra od -7,7 odsto.

Istraživanje je pokazalo da se za vrijeme pandemije korona virusa smanjila stopa zatvorenika, te nijedan zatvorenik u Crnoj Gori nije preventivno pušten iz zatvora do 15. septembra.

U istraživanju su se, kako je precizirano, analizirali trendovi o populaciji evropskih zatvora koristeći četiri vremenske odrednice: prije pandemije (1. januar), prvi mjesec nakon potpunog zatvaranja (15. april), kraj zatvaranja (15. jun) i kraj ljeta (15. septembar).

Broj zatvorenika 1. januara iznosio je 1.094, 15. aprila je bilo 1.070 zatvorenika, 15. juna taj broj iznosio je 935, a 15. septembra 863. Kapacitet kaznenih ustanova u sva četiri mjeseca iznosio je 1.333

Oboljelih među zatvorenicima do 15. aprila i 15. juna nije bilo, što se mijenja do “presjeka” 15. septembra, kada ih je registrovano pet.

Ista situacija je i sa širenjem korona virusa među zaposlenima do 15. aprila i 15. juna ih nije bilo, a do 15. septembra oboljelo je 11 službenika.

Stope zatvorske populacije do sredine septembra bile su generalno niže nego početkom 2020. godine što, kako je navedeno u analizi, potvrđuje da je pandemija vrlo posebna u pogledu zločina i djelovanja aktera krivičnog prava protiv ove pojave.

Po smanjenju stope zatvorske populacije u prvih devet mjeseci iza Crne Gore su, pored ostalih, Francuska (-13,4 odsto), Bugarska (-12,7 odsto), Albanija i Portugal (po -12,5 odsto), Italija (-10,8 odsto).

Stabilnost stope zatvorske populacije registrovana je, između ostalih, u Azerbej džanu, Belgiji, Estoniji, Mađarskoj i Lihtenštajnu.

Povećanje stope zabilježeno je u četiri zatvorske uprave i to u Andori (24,5 odsto), Švedskoj (5,8 odsto), Danskoj (5,4 odsto) i Grčkoj (5,2 odsto).

“Jedan od faktora koji je doprinio smanjenju zatvorske populacije je taj što je 25 zatvorskih uprava pustilo zatvorenike kao preventivnu mjeru protiv COVID-19. Albanija, Andora, Jermenija, Austrija, Azerbejdžan, Belgija, Kipar, Danska, Francuska, Island, Irska, Italija, Lihtenštajn, Luksemburg, Monako, Norveška, Portugal, Srbija, Slovenija, obje administracije Španije, Turska, Engleska i Vels, Sjeverna Irska i Škotska pustili su najmanje 143.000 zatvorenika između marta i septembra”, istaknuto je u analizi.

Zatvorska populacija, kako dodaju autori, smanjila se i u nekoliko zemalja koje iz tog razloga nijesu pustile zatvorenike, kao što je slučaj sa Crnom Gorom.

Jedan od autora istraživanja Marsel Ebi, profesor na Univerzitetu u Lozani, rekao je da evropske trendove može pojasniti nekoliko faktora.

“To su naročito smanjenje aktivnosti krivičnopravnog sistema zbog zaključavanja, puštanje zatvorenika kao preventivne mjere za smanjenje širenja COVID-19, te pad kriminala izazvanog lokdaunom, što je moglo smanjiti mogućnosti za tradicionalne zločine”, navodi Ebi.

Najmanje 3.300 zatvorenika i 5.100 članova zatvorskog osoblja zaraženo je koronom širom Evrope do 15. septembra u 38 zatvorskih uprava koj e su dostavile podatke.

Kao preventivnu mjeru u vezi sa COVID-19 Vlada Crne Gore je, kako je navedeno u dokumentu, 26. marta 2020. godine donijela odluku o odobravanju korišćenja objekata hotela “Marienplatz” u Podgorici za pritvor osoba koje ne poštuju odluke o samoizolaciji i naredbe za sprečavanje korona virusa. Smeštajni kapacitet ovog objekta je 15 kreveta.

Vlada je 7. aprila 2020. godine donijela odluku o dodjeli objekata Policijske akademije u Danilovgradu za istu namjenu, odnosno sprovođenje karantinske mjere za osobe koje ne poštuju odluke o samoizolaciji i naredbe za prevenciju korona virusa. Smještajni kapacitet ovog objekta je 145 kreveta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.