Dalekovodi spremni za zimu, uloženo dva miliona eura
Ilustracija

Dalekovodi spremni za zimu, uloženo dva miliona eura

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) od početka godine do danas je uložio više od dva miliona eura u održavanje mreže. Glavni inženjer za održavanje dalekovoda CGES-a Bogdan Minić u razgovoru za Vikend novine govori da je do kraja godine preostalo malo poslova na pregledima, te da će prenosna mreža spremno dočekati zimu.

On je ekipi Dnevnih novina, na putu do dalekovoda Perućica- Danilovgrad u Rsojevićima, naveo da je nekoliko projekata, koji podrazumijevaju rekonstrukciju i revitalizaciju djelova dalekovoda koštalo 1,43 miliona eura.

“Riječ je o dalekovodima Nikšić Vilusi, zamjeni dva stuba na dalekovodu Pljevlja Ribarevine -Peć, rekonstrukciji dijela dalekovoda Bar Budva. Završena je rekonstrukcija dalekovoda Herceg Novi Trebinje. Oko 550.000 eura je uloženo tokom ljeta u održavanje postojećih dalekovoda -antikorozivnu zaštitu i sječu šume u trasama dalekovoda”, precizirao je Minić.

Kako objašnjava, pregledi dalekovoda obavljaju se dva puta godišnje, dok se svake četvrte godine rade remonti. Minić navodi da je trenutno na terenu u cijeloj državi oko 45 radnika koji pripremaju mrežu za zimu.

“Održavanje dalekovoda vršimo kako je propisano pravilnikom. Otprilike prva polovina godine jedan pregled, a druga polovina drugi pregled. Dakle, od kraja avgusta do novembra da bi dalekovodi bili spremni za zimu”, kaže Minić.

On je naveo da se prenosna mreža sastoji od naponskih nivoa 400, 220 i 110 kilovolti, te da raspolaže sa oko 1.410 kilometara dalekovoda.

Služba za održavanje, kako dodaje, ima sektore za održavanje trafostanica i dalekovoda.

U njenom sastavu su tri ekipe, od kojih je jedna u Podgorici i radi na održavanju centralnog i južnog dijela.

Druga ekipa je u Nikšiću i nadležna je za održavanje zapadnog i sjeverozapadnog regiona, dok je u nadležnosti dalekovodne ekipe u Bijelom Polju sjeverni i sjeveroistočni dio zemlje.

U Rsojevićima su ekipu DN dočekali elektromonteri podgoričke ekipe Čedo Mujović, Rajko Čabarkapa, Slobodan Šćekić, Rajko Škrkić, Danijel Bucalo, Ivo Razić, Saša Popović, Radoje Radonjić, Predrag Knežević, Obrad Drobnjak i Pavle Mugoša na čelu sa poslovođom Vojislavom Boljevićem.

Pregledi dalekovoda, kako je objašnjeno, podrazumijevaju popravku tipičnih kvarova, tačnije mijenjanje provodnika i izolatora.

Boljević, koji je u tom poslu 37 godina, ukazuje da redovno obavljaju preglede dalekovoda. Za dalekovod Perućica -Danilovgrad kaže da je u dobrom stanju.

“Timski rad je važan. Nije lako i zavisimo jedni od drugih. Pregled dalekovoda zavisi od njegove dužine. Oni na sjeveru se pregledaju i po četiri dana”, kazao je Vikend novinama Boljević, dodajući da nakon radova u Rsojevićima odlaze na primorski teren.

Odmah nakon razgovora, probijamo neprohodnim stazama do dalekovoda. Na vrhu stuba od 23 metra su Predrag Knežević i Obrad Drobnjak. Njihov šef govori da se tu mogu zadržati tri sata, ali i cijeli dan.

Kako govori, ekipa radni dan počinje u se dam uj utru ako nema vanrednih situacija.

Glavni inženjer za održavanje dalekovoda navodi da je podgoričkoj ekipi ostalo da do kraja godine pregleda dalekovode Virpazar Bar, Bar Budva i Budva Cetinje.

“Dalekovodna ekipa Bijelo Polje će za par dana završiti dio dalekvoda Ribarevine Pljevlja. I ekipa iz Nikšića radi na dalekovodima prema Perućici i dalekovodu od Grahova do granice Trebinja. Za nedjelju do deset dana završićemo preglede”, rekao je Minić.

On objašnjava da se pregledi obavljaju tako što monter dođe do svakog stubnog mjesta, pregleda trasu dalekovo- da, stanje provodnika, izolacije, stubove, konstrukcije i temelje.

“Ono što se evidentira otklanja se odmah ili kada se steknu uslovi”, kazao je Minić.

Kako ističe, posao elektromontera je jako složen, odgovoran i težak u šta se uvjerila i ekipa Vikend novina.

Kroz nepregledne terene, sa opremom na leđima, dnevno propješače i do deset kilometara. Osim fizičke snage, moraju imati i psihičku snagu i biti spremni na rad u teškim vremenskim uslovima. Na raspolaganju su u svakom trenutku i spremni da otklone kvarove prouzrokovane nevremenom, ali i krađama koje su česte.

“Kad je lijepo vrijeme, dobro je. Zamislite kako je po kiši, snijegu, vjetru”, zaključuje Boljević.

Korona, kako je kazao Minić, nije negativno uticala na realizaciju projekata CGES-a.

“Apsolutno ništa se nije odrazilo na funkcionisanje sistema. Dežurstva i svi poslovi su odrađeni”, rekao je Minić.

On je naveo da je kompanija počela i projekat označavanja dalekovoda, u skladu sa Zakonom o vazdušnom saobraćaju.

“U obavezi smo da po Zakonu o vazdušnom saobraćaju označavamo dalekovode koji su na letnim koridorima i predstavljaju vazdušne prepreke. Oni podrazumijevaju farbanje stubova na krajnjim dionicama i postavljanje kugli na provodnike”, kazao je Minić, dodajući da je vrijednost tih poslova oko 1,8 miliona eura.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.