Huawei namjerava da proizvodi vlastite čipove
Ilustracija

Kako bi izbjegla američke sankcije

Huawei namjerava da proizvodi vlastite čipove

Čini se da je kompaniji Huawei dosta svega pa teda zbog toga namjerava da proizvodi vlastite čipove kako bi izbjegla američke sankcije.

Sankcije sprječavaju Huawei da kupuje američku tehnologiju i to kineskom gigantu predstavlja veliki problem.

Prema novom planu, Huawei namjerava da izgradi vlastito postrojenje za proizvodnju čipova. Ono će se nalaziti u Šangaju u Kini, a nakon što počne s radom, kompanija neće više zavisiti od američke opreme.

Huawei nije ekspert za izgradnju fabrika namijenjenih proizvodnji čipova, ali je rješenje pronašao u partneru pod nazivom Shanghai IC R&D Center.

Fabrika će u početku proizvoditi 45nm čipove nižeg ranga, a potom naprednije 28nm čipove krajem 2021. godine. Nakon toga, 20nm čipovi za 5G tehnologiju bit će dostupni krajem 2022. godine.

Kraj tehnološkog rata između SAD-a i Kine se još uvijek ne nazire.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.