Da li maske štete djeci? (Video)

U sklopu inicijative Educorona, Institut za javno zdravlje je sproveo ogled koji su sproveli u saradnji sa pedijatrima i ljekarima specijalistima sportske medicine, sa namjerom da testiramo navode iz medija i sa društvenih mreža, a koji se tiču navodne štetnosti nošenja maske.

Zagovornici ovih "Ideja" tvrde da ponovno udisanje vazduha izadahnutog u masku snižava nivo kiseonika u krvi a samim tim i u svim organima, pa i u mozgu, što navodno izaziva odumiranje posebno osjetljivih nervnih ćelija.Zato smo odlučili da izmjerimo kolika je zasićenost (saturacija) krvi kiseonikom kod dječaka školskog uzrasta dok nosi masku kako bismo utvrdili kako će se i da li će se vrijednost ovog parametra tokom vremena mijenjati. Ako maska bude smanjila zasićenost čak i za 1%, u odnosu na normalne vrijednosti (od 95% do 100%) ili u odnosu na  trenutak kada dječak ne nosi masku, onda bi navodi sa interneta mogli biti tačni - navode iz Instituta.

Provjera je, kako su objavili, pokazala da maska ni najmanje nije uticala na nivo kiseonika u krvi.

"Nivo kiseonika bez maske je bio 98%, a tokom cijele provjere i nošenja maske nivo je ostao neporomijenjen. Dakle, zaključuje se da maska nije uticala na zasićenost i nivo kiseonika u krvi. Dodatna potvrda je i činjenica da ni nakon 15 minuta nije došlo do bilo kakve promjene.Dobijeni rezultat je bio očekivan.", poručuju iz IJZa.

Kao još jednu potvrdu iz prakse možemo uzeti, dodaju, primjere mnogih profesija (npr. hirurzi) ili kultura (npr. Japan ili Kina) u kojima je nošenje maske veoma zastupljeno, pa bi eventualni negativni aspekti bili odavno primijećeni i opisani u naučnoj literaturi.

"Nadamo se da je Educorona ovim pomogla svim roditeljima u Crnoj Gori da se riješe nedoumica i da prepoznaju neistinite tvrdnje koje su, na žalost, na društvenim mrežama veoma česte.", zaključuju iz IJZa.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.