Zbog uvredljivih grafita prijava protiv trojice Pljevljaka

Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje

Zbog uvredljivih grafita prijava protiv trojice Pljevljaka

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je krivičnu prijavu protiv trojice Pljevljaka – Igora Terzića (34), Nemanje Novakovića (31) i Daneta Vraneša (24), koji je u bjekstvu, zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, zbog sumnje da su nakon izbora 30. avgusta ispisivali po Pljevljima grafite sa prijetećim porukama muslimanskom i bošnjačkom stanovništvu.

"Istraga za ovo krivično djelo proširena je na njih 24. septembra",  rekao je Pobjedi izvor iz Tužilaštva.

Pobjeda piše da je život Muslimanima i Bošnjacima u Pljevljima bio je pretvoren u pravu moru nakon što je trojna koalicija, predvođena prosrpskim i pročetničkim Demokratskim frontom, proglasila pobjedu.

U noći 30. avgusta, ali i naredne dvije, slavljeničke kolone automobila dolazile su u naselja u kojima većinski žive Muslimani i Bošnjaci, uznemiravali ih sirenama, ali i prozivali imenima, uz poruke mržnje i najave da će ih iseliti iz Pljevalja.

"Pogotovo onu veče izbornu ovuda kroz Ševare je bilo strah i trepet. Kolone, sirene, pucanje... Svašta je bilo. Doletio je metak i pao na oluk. Nijesmo to ni prijavljivali, da ne dižemo tenzije", ispričao je za Pobjedu, 4. septembra, jedan ugledni Pljevljak, svjedočeći o događajima tih dana u gradu pod Golubinjom.

On je svjedok i žrtva terora nad muslimanskim življem i 1992. godine kada je ovim gradom mjesecima „vladao“ i širio strah njihov sugrađanin Milika Čeko Dačević.

Naš sagovornik tada je imao 27 godina i u jednom od Dačevićevih pohoda kroz Ševare ostao je trajni invalid – nagluv, jer su mu pukle bubne opne kada je ovaj bacio bombu na radionicu i kuću ove pljevaljske porodice, dok je on stražario na terasi.

Mislili su pljevaljski Muslimani i Bošnjaci da se 1992. više nikada neće ponoviti u njihovom gradu, ali skoro tri decenije kasnije opet su postali žrtva nacionalističkih orgijanja.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.