Kostić: Neophodno je sačuvati srž crnogorske ekonomije, to su mikro, mala i srednja preduzeća
Vasilije Kostić

Kostić: Neophodno je sačuvati srž crnogorske ekonomije, to su mikro, mala i srednja preduzeća

Crnogorska ekonomija bi u ovoj godini trebalo da oslabi 12 odsto, nova je prognoza Međunarodnog monetarnog fonda. Ekonomski analitičar Vasilije Kostić za Novu M ističe da se ne treba baviti individualnim predviđanjima dok je globalna situacija i dalje neizvjesna.

Propast u sektoru turizma ostaviće posljedice i na druge djelatnosti, smatra Kostić te dodaje da nove mjere za oporavak crnogorske ekonomije moraju biti fokusirane na mikro , mala i srednja preduzeća.

"Takođe je vrlo važno da se oporavak ne dešava nigdje u svijetu mimo Kine i zato u multipovezanom svijetu, u globalizaciji, razvoj zemalja upućuje odnosno zavisi jedne zemlje od druge, tako da oporavak privrede jedne države zavisi od oporavka ekonomije druge države. Zadnje informacije govore da i najjače zemlje EU najavljuju određena zaključavanja tako da s tog aspekta situacija nije nikako dobra", jasan je Kostić.

Najranjivije zemlje u kovid krizi su one okrenute ka turizmu. Crna Gora je jedna od njih te su se zbog toga, smatra Kostić, mogle očekivati katastrofalne posledice na ovaj sektor i u našoj zemlji. Ipak, negativan uticaj pandemije se tu ne završava.

"Turizam je povezan sa mnogo djelatnosti i mnogo drugih djelatnosti zavisi od turizma. Poljoprivreda, potrošnja, investicije itd. Tako da je taj efekat, efekat prelivanja negativnog uticaja sa turizma na druge djelatnosti bio očigledan. Zato je taj pad toliko značajan", ističe Kostić u intervjuu za Novu M.

Glavni igrač u oporavku i očuvanju stabilnosti ekonomije mora biti država, ističe Kostić.

Najbitnije je da se mjerama predviđenim za oporavak sačuva sama srž crnogorske ekonomije, a to su mikro, mala i srednja preduzeća.

"Očigledno je da se mora očuvati da supstanca i moraju spasiti radna mjesta jer to onda predstavlja i socijalni udar i to bi značajno uticalo na standard građana. Država, odnosno Vlada će biti stavljena pred jedan ozbiljan izazov, ali u svakom slučaju ona mora biti glavni akter. Ono u kom pravcu bi trebalo da idu aktivnosti moglo se vidjeti iz paketa mjera koje je napravila prethodna Vlada", poručuje Kostić.

Mjere oporavka moraju biti podijeljene na kratkoročne koje su fokusirane na oporavak privrednog sektora i one dugoročne koje se tiču restrukturiranja ekonomije koje nam je u ovom trenutku, zaključuje Kostić, neophodno.

Nova M

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.