Kostić: Podatak da je kvadrat stana na sjeveru skuplji nego u Podgorici malo vjerovatan i zbunjujuć
Vasilije Kostić

Kostić: Podatak da je kvadrat stana na sjeveru skuplji nego u Podgorici malo vjerovatan i zbunjujuć

Ekonomski stručnjak Vasilije Kostić izjavio je da je podatak da je u sjevernom regionu prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji veća nego cijena u Podgorici je zbunjujući i malo vjerovatan.

"Moguće je da u izolovanoj transakciji bude tako ali to nikako ne može biti relevantno niti referentno. Vjerovatno da slična mogućnost može biti ostvariva u budućnosti ali u ovom momentu i na kratak rok je to malo vjerovatno", kazao je on u izjavi agenciji Beta.

Prema podacima koje je objavio Zavod za statistiku Monstat, najviša prosječna cijena metra kvadratnog u novogradnji u četvrtom kvartalu 2021. godine bila je u sjevernom regionu i iznosila je 1.399 eura.

U istom periodu prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Podgorici iznosila je 1.232 eura, u primorskom regionu 1.370 eura.

Najniža cijena bila je u središnjem regionu i iznosila je 610 eura.

Prof. dr Vasilije Kostić, koji je i predsjednik Crnogorskog udruženja poslodavaca objašnjava da je cijena stanova u novogradnji je porasla kao dio opšteg rasta cijena - inflacije koja uzroke ima u monetarnom popuštanju u prošlosti nastalom kao posljedica potrebe za oporavkom svjetske ekonomije, rastu cijen energenata, nedovoljnom svjetskom produkcijom pogođenom pandemijom corona virusom i isprekidanim lancima snabdijevanja koji su rezultirali i znatnim rastom cijene transporta.

"Ipak, treba reći i to, ne znači da ovi procesi nužno zavrašavaju rastom cijena, već je za to potreban i adekvatan nivo platežno sposobne tražnje za šta bi se moglo zaključiti da u ovom momentu postoji u Crnoj Gori, imajući u vidu rast o kome govorimo", kazao je on.

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u četvrtom kvartalu 2021. godine iznosila je 1.161 euro i manja je za 2,8 odsto u odnosu na treći kvartal, dok je za 15,3 odsto veća u odnosu na četvrti kvartal 2020. godine, saopštili su iz Uprave za statistiku Monstat.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.