Stoltenberg pozvao Tursku da spriječi nastavak sukoba u Nagorno-Karabahu
Čavušoglu i Stoltenberg na sastanku

Stoltenberg pozvao Tursku da spriječi nastavak sukoba u Nagorno-Karabahu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je u ponedjeljak Tursku, glavnog saveznika Azerbajdžana, da "iskoristi svoj uticaj kako bi se smirila napetosti“ u Nagorno-Karabahu, gdje bjesni sukob u kojem su akteri azerbajdžanska vojska i jermenski separatisti.

"Očekujem da će Turska iskoristiti svoj uticaj kako bi smirila napetosti“, istakao je Stoltenberg na konferenciji za medije u Ankari koju je održao zajedno s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Čavušogluom.

"Sve strane moraju odmah prekinuti borbe i okrenuti se mirnom rješenju“, dodao je, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Čavušoglu, čija se zemlja zauzima da separatisti koje podupire Jermenija prekinu "okupaciju“ Nagorno-Karabaha, ocijenio je pak da i NATO treba "pozvati Jermeniju na povlačenje“ iz enklave i na poštovanje "teritorijalne površine Azerbajdžana“.

Uz to je optužio Jermeniju za "ratne zločine“ koje je počinila u napadima na područja na kojima žive civili.

Stoltenberg i Čavušoglu su se u razgovoru osvrnuli i na napetosti između Turske s jedne te Grčke i Kipra s druge strane u vezi s istraživanjem nafte i gasa u istočnom Sredozemlju.

"Sukobe Grčke i Turske riješiti pregovorima"

Nakon pokazivanja sile i huškačkih izjava u augustu, Ankara i Atina su se u septembru dogovorile o nastavku "pripremnih pregovora“.

Grčka i Turska su u četvrtak u NATO-u postigle dogovor o mehanizmu sprječavanja sukoba koji je znak njihove spremnosti da smire napetosti.

"Ne želimo incidente  među saveznicima (u NATO-u)“, istaknuo je Čavušoglu komentarišući dogovor.

"Iskreno se nadam da će se sporovi (između Turske i Grčke) ubuduće rješavati pregovorima, u duhu solidarnosti među članicama Saveza“, rekao je Stoltenberg kojeg tokom večeri treba primiti turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

Kao znak turske želje za smirivanjem stanja, turski istraživački brod "Javuz" napustio je u ponedjeljak Kiparske vode i vraća se u Tursku.

Čelnici Evropske unije u petak su uputili Turskoj sa sastanka na vrhu u Briselu odlučnu poruku zaprijetivši joj sankcijama ne prekine li bušenje u kiparskim teritorijalnim vodama koje smatraju nezakonitim.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.