Azerbejdžan zauzeo strateške kote, Jermenija uništila avion i dron
Ilustracija

Žestoke borbe nastavljene u Nagorno Karabahu

Azerbejdžan zauzeo strateške kote, Jermenija uništila avion i dron

U Nagorno Karabahu se jutros vode žestoke borbe, azerbejdžanska vojska zauzela je niz strateških kota na liniji dodira, saopštilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

"Počev od noći 2. oktobra, rano ujutro se nastavljaju žestoke borbe. Nastavljene su vojne operacije. Oružane snage Azerbejdžana zauzele su brojne strateške kote u pravcu Agderina, oko Madagiza, i kontrolišu ih", saopštilo je Ministarstvo, prenio je Sputnjik.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem prošle nedjelje. Dvije strane se međusobno optužuju za iniciranje sukoba. Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je 27. septembra saopštilo da su Oružane snage Jermenije granatirale mjesta na liniji razgraničenja u Karabahu i da među žrtvama ima civila i vojnika. Prema izjavama Ministarstva odbrane Jermenije, Karabah je bio podvrgnut vazdušnim i raketnim napadima. Jerevan je tvrdio da je Baku započeo ofanzivu u pravcu Karabaha.

U nepriznatoj republici Nagorno Karabah saopštili su da je nekoliko mjesta, uključujući i glavni grad Stepanakert, podvrgnuto artiljerijskoj paljbi. Vlasti su proglasile vanredno stanje i mobilizaciju u Karabahu.

Jermenija je takođe proglasila ratno stanje i objavila opštu mobilizaciju.  U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i djelimična mobilizacija.

Ranije su lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske – kopredsjedavajućih zemalja Minske grupe OEBS-a - pozvali na hitan prekid borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Predsjednici Vladimir Putin, Donald Tramp i Emanuel Makron pozvali su Jerevan i Baku da se obavežu da će nastaviti bezuslovne pregovore.

Jermenija: Uništili smo azerbejdžanski avion i dron

Portparolka jermenskog Ministarstva odbrane Šušan Stepanjan saopštila je da su jermenske snage uništile u Karabahu avion i bespilotnu letjelicu azerbejdžanskog ratnog vazduhoplovstva.

"Danas su u 7.55 (5.55 po srednjoevropskom vremenu) jedinice jermenskih snaga PVO u sjeveroistočnom pravcu kontakt linije oborile jedan neprijateljski avion i bespilotnu letjelicu", napisala je Stepanjanova na Facebooku.

Ona je navela da se borbena dejstva nastavljaju duž cijele linije fronta.

"Pokušaji neprijatelja da probije odbranu naših trupa bili su osujećeni", dodala je portparolka.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.