VB uvela sankcije Lukašenku, njegovom sinu i šest vladinim zvaničnicima
Lukašenko, foto: EPA/EFE

Nakon spornih predsjedničkih izbora i suzbijanja demonstracija

VB uvela sankcije Lukašenku, njegovom sinu i šest vladinim zvaničnicima

Velika Britanija je uvela sankcije bjeloruskom predsjedniku Aleksandru Lukašenku, njegovom sinu i za još šest visokih vladinih zvaničnika, nakon spornih predsjedničkih izbora i suzbijanja demonstracija u Bjelorusiji.

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab rekao je da su sankcije uvedene kao dio koordiniranog pristupa sa Kanadom "sa težnjom da se podrže demokratske vrijednosti i izvrši pritisak na one koji su odgovorni za represiju".

Mjere uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine za osam osoba iz bjeloruske vlade, uključujući Lukašenka, njegovog sina Viktora Lukašenka i šefa predsjedničke administracije, Igora Sergenka, prenosi Beta.

Kanada je uvela slične sankcije.

Britanska vlada je saopštila da je Aleksandar Lukašenko prvi lider koji je sankcionisan u skladu sa novim britanskim režimom sankcija za ljudska prava, koji je uveden u julu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.