Aleksandar Saša Zeković

Zeković

"Dio pobjednika da se suzdrži od zapaljivih poruka, smanjivanje podjela u društvu prioritet"

Kandidat za mandatara crnogorske vlade i lider najjače koalicije nove crnogorske vlasti Zdravko Krivokapić nije se oglasio ni drugi dan nakon što je portal Pobjeda objavio video zapis sa njegovog gostovanja na slavlju kod Marka Bata Carevića, novog predsjednika Opštine Budva, gdje je predstavio inicijativu da Crna Gora više ne bi trebalo da slavi 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom, već 23. i 24. septembar, aludirajući na konstituisanje novog saziva Skupštine u kojem trojna koalicija ima većinu.

Ideje

Muk je i u institucijama, kao i u brojnim nevladinim organizacijama. Jedino se ovim povodom, ali i zbog raznih drugih inicijativa koje stižu sa adresa nove većine koja će formirati vlast i od Srpske pravoslavne crkve, oglasio državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Aleksandar Saša Zeković s porukom da se mora izbjeći revizionistički narativ.

"Dio pobjednika sa avgustovskih parlamentarnih izbora, uključujući i Srpsku pravoslavnu crkvu, treba da pokaže više umjerenosti i opreznosti u odnosu na relativizovanje antifašističkih tekovina i rehabilitacije poraženih vojnih snaga. Antifašistička borba nije zasnovana, kako se sve češće ponavlja, na „bratoubistvu, bratomržnji i bogoubistvu“. Proglašavanje konstituisanja novih saziva državnog parlamenta i Skupštine opštine Budva pobjedom "većom“ od 9. maja, kada slavimo Dan Evrope i pobjedu na fašizmom, predstavlja opasnu poruku koja nas udaljava od nacionalne politike pomirenja. Razbuktali "oganj vjere“ umjesto u pravcu revizije prošlosti i poništavanja istorijskih činjenica treba učiniti konstruktivnim i inkluzivnim", poručio je Zeković.

On podsjeća da se "posljednjih dana, posebno od klirika i politički eksponiranih vjernika Srpske pravoslavne crkve, intenziviraju u javnom prostoru pitanja i teme suočavanja s prošlošću i Drugog svjetskog rata“.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava je, dodao je on, iniciralo obrazovanje posebne radne grupe koja bi, u početnoj fazi, razmotrila sve mogućnosti i paralelna iskustva (Slovenije, Hrvatske, Bugarske, Srbije i drugih), u odnosu na pitanja prikrivenih masovnih grobnica iz Drugog svjetskog rata.

"Suština je da kao društvo izbjegnemo revizionistički narativ. Važno je da se ne dogodi manipulacija, odnosno politička, ideološka i vjerska (zlo)upotreba mrtvih zbog čega je neophodno osigurati objektivan pristup koji će ponuditi zbirku mogućih promišljanja, rješenja i iskustava", istakao je Zeković.

Pristup

Kategoričan je da je "crnogorskom društvu potreban naučno utemeljen i objektivan pristup, koji je i jasno i odlučno kritičan prema pokušajima revizionizma i delegitimizacije antifašističkih tekovina i partizanskog pokreta u Crnoj Gori“.

Na Krivokapićevu inicijativu oštro su u nedjelju reagovali iz SUBNOR-a i antifašista s porukom da se kandidat za mandatara ponaša infantilno i da ne zna što je Evropa i što su civilizacijske vrijednosti.

Prvi čovjek ove organizacije Zuvdija Hodžić istakao je da će se organizacija na čijem je čelu boriti za Crnu Goru u kojoj je svako ravnopravan, a ne Crnu Goru koja će biti pravoslavna džamahirija.

Zdravko Krivokapić blizak je Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njenom poglavaru u Crnoj Gori Amfilohiju Radoviću.

Blizak je, kao i SPC i Radović, četničkom pokretu, što potvrđuje i nedavno objavljeni snimak četničkog slavlja upriličenog 2009. godine za doček osuđenog atentatora i teroriste Nikole Kavaje. Osim toga, u kući u Podgorici gdje je organizovan prijem Kavaje, pored fotografija četničkih vođa iz Drugog svjetskog rata, nalazila se i fotografija osuđenog ratnog zločinca, vođe bosanskohercegovačkih Srba tokom rata devedesetih godina Radovana Karadžića.

Krivokapić se nemušto pravdao kako se na ovom skupu zatekao slučajno.

Dan pobjede

Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope obilježavaju se u znak sjećanja na završetak Drugog svjetskog rata u Evropi 1945. godine i početak stvaranja Evropske unije, pet godina kasnije.

Nacistička Njemačka 9. maja 1945. godine potpisala je kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu.

Dan Evrope, 9. maj, ustanovljen je kao dan sjećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom ka nastanku Evropske unije.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.