Eraković: Bjelopoljska bolnica preuzima dio bolesnika iz Berana, jasno je što je najviše oboljelih u NK i BA

"171 pacijent zaražen koronavirusom hospitalizovan je u bolnicama u Crnoj Gori .Nema bojazni u efikasnost zdravstvenog sistema, što pokazujemo iz dana u dan. Kapaciteti u crnogorskim bolnicama trenutno su 540 kovid kreveta, s tim što taj broj, može da ide i dvostruko i trostruko", poručio je direktor Kliničkog centra Crne Gore Jevto Eraković na današnjoj press konferenciji NKT-a.

Devet pacijenta su na različitim oblicima potpore ventilacije, od čega je samo jedan pacijent na mehaničnoj potpori, odnosno respiratoru, kazao je Eraković i dodao da zdravstveni sistem ima preko 300 respiratora.

"Od 171 hospitalizovanog pacijenta 32 pacijenta se nalaze u KCCG, u Klinici za infektivne bolesti 16 pacijenata i oni su stabilno. U Internoj klinici 15 pacijeta od čega je četvoro životno ugroženo i u Institutu za bolesti djece imamo jedno dijete koje je u pratnji sa majkom. U barskoj bolnici ima 18 pacijenata na liječenju od kojih su četiri na intenzivnoj njezi, u Beranama 35 pacijenata, od kojih tri sa težom kliničkom slikom, u nikšićkoj bolnici 46 pacijenata od kojih četiri sa teškom kliničkom slikom, u specijalnoj bolnici Brezovik 11 pacijenata, u bolnici Kodra tri pacijenta, u pljevaljskoj bolnici 16 pacijenata u Bijelom Polju 10 pacijenata", rekao je Eraković.

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje, Senad Begić kazao je da je epidemiološka situacija najnepovoljnija u Beranama.

"Sa stopom koja je preko četiri puta veća nego nacionalni prosjek", rekao je Begić. 

begiv

Begić, foto: PR Centar

On je rekao da ima oko 1.300 uzoraka koji čekaju PCR analizu u laboratorijama Instituta 

"Sve one osobe koje čekaju rezultat testa treba da ostanu u svojim domovima dok rezultat ne pristigne, a u ovom trenutku čekanje na dobijanje reuzultata je tri dana", rekao je Begić.

On je kazao da su mjere koje su na snazi jedne od najstrožijih u regionu.

erakovic

Eraković, foto: PR Centar

Eraković je rekao da je danas održan sastanak kriznog medicinskog štaba  NKT-a gdje su bili pristuni direktori svih zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori.

"Konstatovano je da su u ovom trenutku dvije najugroženiije opštine, Opština Berane i Opština Nikšić, jasno vam je zbog čega je tako. Mi ćemo organizovati sistem da bolnice u Beranama i Nikšiću budu maksimalno rasterećene. Danas je donešena odluka da dio bjelopoljske bolnice preuzme dio bolesnika iz beranske bolnice", rekao je Eraković.

Na pitanje da li je tačno da jedan od tri molekularna biologa u Institutu danas dao otkaz i kako će se to odraziti na kapacitete Begić je rekao da pregovori sa doktorom koji je radio na odjeljenju za molekularnu dijagnostiku traju od januara kada je on izrazio želju da napusti IJZ, međutim zbog epidemije, on je svoju odluku odložio koliko god je mogao.

Oni trenutno raspolažu sa tri molekularna biologa. 

"Rad se nastavlja u dvije smjene, što su maksimalni prostorni i tehnički kapaciteti Instituta. Treći molekularni biolog je na usavršavanju", rekao je Begić.

Eraković je dodao da će KCCG uskoro instalirati njihovu PCR laboratoriju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.