Buduća Vlada neće biti ekspertska u punom sastavu
Boris Raonić

Raonić poručio

Buduća Vlada neće biti ekspertska u punom sastavu

Buduća vlada neće biti ekspertska u punom kapacitetu te riječi, već će biti sastavljena od ideološki i partijski profilisanih ličnosti, a pred sobom će imati velike izazove – ocijenio je za Pobjedu Boris Raonić, predsjednik Građanske alijanse.

"Izvjesno je da će se insistirati na konceptu ekspertske vlade, jer su se tri lidera usaglasila, ali to neće biti u punom kapacitetu te riječi, već će biti sastavljena od ideološki i partijski profilisanih ljudi, što je i mjera kompromisa sa očekivanjima struktura iz partija", kazao je Raonić.

On smatra da neće biti zaokreta u spoljno-političkoj orijentaciji.

"Ono što u ovoj fazi raduje je to da su se svi izjasnili da neće biti revanšizma i zaokreta u spoljnopolitičkoj orijentaciji, na šta ukazuju već sada uspostavljeni kontakti sa međunarodnom zajednicom", kazao je Raonić.

Na pitanje da prokomentariše to što se opozicioni lideri još nijesu usaglasili o tome kako bi sastav vlade trebalo da izgleda – dok Dritan Abazović traži ekspertsku vladu, čelnici DF-a hoće političare u njoj, Raonić kaže da je opozicija naučila lekcije o tome šta znače javna prepucavanja.

"Može se očekivati da sve razmirice rješavaju ubuduće iza zatvorenih vrata", kazao je Raonić.

On je, na pitanje vidi li predstavnike manjinskih partija u budućoj vladi, istakao da bi bilo dobro da neko značajno mjesto zauzme neko iz albanskih nacionalnih partija.

"To bi relaksiralo strahove manjinskih naroda, ali i poziciju Dritana Abazovića", istakao je Raonić, ne precizirajući da li vidi Bošnjake u novoj vladi.

Raonić kaže da će buduća vlada imati velike izazove, zbog, kako je istakao, „velike finansijske krize prvenstveno, problemima sa institucionalnom memorijom i ideološkom heterogenošću konstituenata“.

"Ali, njen osnovni cilj je uništavanje klijentelizma i partitokratije i, ako taj cilj ostvari, biće veoma uspješna", kazao je Raonić.

Lideri opozicionih koalicija koje će, prema najavama, formirati buduću vladu jer imaju ukupno 41 mandat, različito vide njen sastav.

Predsjednik URE i lider koalicije "Crno na bijelo“ Dritan Abazović zatražio je formiranje ekspertske vlade, u kojoj neće biti političara, a, kako je rekao za dnevni list "Dan“, podržao bi "stručnog i moralnog“ premijera. Jedan od lidera DF-a Nebojša Medojević poručio je da nije pristalica ekspertske vlade, da izvršnoj vlasti nijesu potrebni "stomatolozi i hirurzi“ jer "neće da vade zube i jetru“. Medojević smatra da u vladi moraju biti "eksperti u politici“.

"Svako ko uđe u vladu biće političar", jasan je i Andrija Mandić (DF).

Najnovija poruka koja dolazi iz nevladine organizacije "Ne damo svetinje“, kojom je prije ulaska u predizbornu trku rukovodio Zdravko Krivokapić, nosilac liste "Zajedno za budućnost Crne Gore“, vidi upravo njega kao prvog čovjeka izvršne vlasti.

"Sa ciljem sprovođenja izbornog procesa do kraja i izbjegavanja obesmišljavanja narodne volje koja je jasno iskazana na izborima smatramo da bi bilo najbolje da nosilac koalicione liste sa najvećim brojem mandata, u ovom slučaju lista "Za budućnost Crne Gore“, profesor doktor Zdravko Krivokapić predsjedniku Crne Gore preda dokument sa 41 ili više potpisa poslanika novog parlamenta kao svjedočanstvo da je obezbijedio skupštinsku većinu za izbor nove vlade", poručili su juče iz te NVO.

Predsjednik Crne Gore ima rok 30 dana od konstituisanja novog saziva parlamenta da predloži mandatara za sastav nove vlade.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.