Produžen pritvor okrivljenima za pokušaj ubistva Gardaševića
Apelacioni sud Crne Gore

Apelacioni sud

Produžen pritvor okrivljenima za pokušaj ubistva Gardaševića

Apelacioni sud potvrdio je rješenje nižestepenog suda kojim je produžen pritvor okrivljenima za stvaranje kriminalne organizacije i pokušaj ubistva Velizara Gardaševića 20. avgusta prošle godine u lokalu “Savoja” u Baru.

Pritvor je produžen okrivljenima Marku Vujadinoviću, Vuki Lakićeviću, Hasipu Muriću, Andriji Glavičaninu i Bojanu Vuksanoviću, zbog opasnosti od bjekstva ali i težine krivičnog djela koje im se stavlja na teret.

Optužnicom SDT-a, osim ovih lica, obuhvaćen je i Stefan Đukić, koji je u bjekstvu.

On se inače tereti i za ubistvo Baranina Jovana Klisića i ranjavanja Gardaševića, koje se dogodilo 1. novembra prošle godine na istom mjestu kao i prvobitni pokušaj ubistva.

Lakićević se tereti za stvaranje kriminalne organizacije, ubistvo u pokušaju i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, Vujadinović za stvaranje kriminalne organizacije i ubistvo u pokušaju, Murić i Vuksanović za stvaranje kriminalne organizacije, kao i Glavičanin, kojem se na teret stavlja još i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

“Naime, u vezi s krivičnim djelom ubistvo u pokušaju, koje krivično djelo se stavlja na teret okrivljenima VL. i M.V, osnovana sumnja proizilazi iz sadržine dokaza na kojima se zasniva predmetna optužnica, a naročito iz iskaza saslušanih svjedoka očevidaca koji su naveli da je dana 20.8.2019. godine jedno lice ušlo u lokal ‘S’ u B., tražeći nekoga, da je na sebi imalo garderobu tamne boje, kao i kapu žute boje, a što proizilazi i iz snimaka izuzetih sa sigurnosnih kamera, kao i da je do lokala došlo vozilom marke ‘R.C’, da je sa automatskom puškom izašlo sa mjesta suvozača, te da se u vozilu nalazilo više lica, potom materijala odnosno dokaza koji su prikupljeni iz vozila marke ‘R.C’, a koji su analizirani i vještačeni od strane Forenzičkog centra, a u kom vozilu je pronađen DNK materijal koji pripada, između ostalog, okrivljenima VL. i VM.”, navodi se u rješenju Apelacinog suda.

Kako se dodaje, u vozilu su pronađena i dva plastična bidona za koje se utvrdilo da se u istima nalazi benzin.

“Nadalje osnovana sumnja proizilazi i iz listinga komunikacija, te nalaza i mišljenja vještaka telekomunikacione struke, a iz kojih proizilazi da su dana 20.8.2019.godine, i to samo toga dana okrivljeni, L., V. i Đ. imali ugašene telefone, kao i iz drugih dokaza, te odbrana okrivljenih V. i L. iz kojih proizilazi da su se navedenog dana nalazili u B. Takođe provjerama koje su izvršene preko Interpola, te nalazom vještaka trasološke struke utvrđeno je da je predmetno vozilo ukradeno u B., te da su na njega prikačene falsifikovane registarske oznake”, stoji u obrazloženju odluke.

Iz iskaza svjedoka VO. proizilazi da je okrivljeni Glavičanin 2019. godine predao automatsku pušku Đukiću.

“Svjedok detaljno opisuje primopredaju i identifikuje lice koje je donijelo automatsku pušku kao osobu koja na grudima ima istetoviranu ružu i mikrofon, dok iz same odbrane G., a koja odbrana je u tom dijelu potvrđena i fotoelaboratom sačinjenim od strane službenika Uprave policije se utvrđuje da G. ima jedinstvenu tetovažu na grudima u obliku mikrofona i ruže”, navodi se u odluci.

Iz podataka dobijenih pretresom telefona Murića proizilazi da je isti kod sebe imao velike količine novca i više komada oružja koje je telefonom slikao. Takođe on je osuđivan više puta za krivična djela krijumčarenje i nedozvoljena trgovina.

“Iz odbrane okrivljenog B.V. proizilazi da je isti u okviru kriminalne organizacije prihvatio da bude čistač drugim okrivljenima radi kretanja na putnim pravcima i prebacivanja vozila koja su namijenjena za izvršenje krivičnih djela, a kako ne bi bili zaustavljeni od strane policije, te samim tim i da sakriva vozila koja su namijenjena za izvršenje krivičnih djela. Osnovana sumnja u pogledu krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije proizilazi i iz mjera tajnog nadzora. Takođe osnovana sumnja proizilazi i iz listinga komunikcija koji su pribavljeni, te nalaza vještaka, a iz kojih proizilazi da su svi okrivljeni imali međusobne kontakte, a što takođe ukazuje na osnovanu sumnju u pogledu povezanosti članova kriminalne organizacije”, zaključuje se u odluci.

 

Dnevne novine

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.