Foto: Vlada CG

Bogdanović na Cetinju

"Prijestonica dobija bioskop, realizaciju projekta podržalo Ministarstvo kulture"

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović danas je sa gradonačelnikom Prijestonice Cetinje Aleksandrom Kašćelanom razgovarao o aktuelnoj i budućoj saradnji u oblasti kulture. Tim povodom potpisan jei ugovor o uspostavljanju bioskopa u ovom gradui njegovom opremanju savremenom tehnikom.

U realizaciju ovog projekta Ministarstvo kulture i Filmski centar Crne Gore uložiće 80.000 eura. 

„Zadovoljstvo mi je što smo pokrenuli aktivnosti na revitalizaciji prikazivačke djelatnosti u Prijestonici, jer će timedodatno biti upotpunjena kulturna ponudaovog grada. Prijestonica je već izabrala i lokaciju, riječ je o zgradi Crvenog krsta, pa se nadam da će Cetinjani uskoro moći da, u savremeno opremljenoj bioskopskoj sali, vide najkvalitetnije filmske projekcije domaće i inostrane produkcije“, kazao je Bogdanović.

Naglasio je da će realizacijaprojektabiti ispraćena do kraja, a istovremeno radiće se i na budućem pozicioniranju Cetinja kao jedne od ključnih filmskih lokacija u Crnoj Gori.

„Bogato kulturno i istorijsko nasljeđe Prijestonicu preporučuje i kao atraktivnu filmsku destinaciju“, poručio je Bogdanović.

50262737841c14e235689o

Tokom današnjeg sastanka, sagovornici su se osvrnuli i na projekte iz oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva koje Ministarstvo kulture kontinuiranofinansira i sufinansira, a više riječi bilo je o očuvanju, zaštiti i prezentaciji kulturnog nasljeđasa teritorije Prijestonice.U tom kontekstu, ministar Bogdanović podsjetio je da je Ministarstvo kulture tokom posljednje dvije godine u projekte iz oblasti kulturne baštine na Cetinju uložilo više od pola miliona eura. 

„Među projektima koje bih posebno izdvojio jesu završena konzervacija spomenika Lovćenska vila, sanacija tri kapije u Njegoševom parku,ali ne manje važna sui ulaganja u nove muzejske postavke, rekonstrukciju i adaptaciju Stare bolnice i istraživanja na više lokaliteta, poput Žabljaka Crnojevića“, kazao je Bogdanović.

Na današnjem sastanku bilo je riječi i o mogućnosti obnavljanja Cetinjskog bijenala,asa rukovodstvom Prijestoniceposebno je razgovaranoo potrebi uspostavljanja posebne javne ustanove iz oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva, što je, kako je naglasio ministar Bogdanović, Ministarstvokulture u potpunosti spremno da podrži.

Gradonačelnik Aleksandar Kašćelan istakao je da je današnja posjeta ministra Bogdanovića pokazatelj izuzetno dobre saradnje Prijestonice i Ministarstva kulture. Ocijenio je i da je podrška za projekte i aktivnosti o kojim je danas razgovarano od izuzetnog značaja za unapređenje kulturnih potencijala Cetinja.

„Saradnja je izuzetna u svim oblastima i treba samo tako da nastavimo“, poručio je gradonačelnik Kašćelan.

Bogdanović obišao je danas i spomenik Lovćenska vila u čiju sanaciju i konzervaciju je uloženo 25.000 eura. 
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.