Šarčević: Za razliku od Crne Gore Srbija je spremna za početak školske godine
Mladen Šarčević

"Neće biti odlaganja početka nastave"

Šarčević: Za razliku od Crne Gore Srbija je spremna za početak školske godine

Za razliku od Crne Gore, koja je pomjerila početak školske godine za oktobar, Srbija ne razmišlja o tome, kazao je ministar prosvjete Republike Srbije Mladen Šarčević. On je dodao da za razliku od Crne Gore, imaju sve kompletno pripremljeno kao i onlajn varijantu.

“Imamo šest platformi, imamo snimljene materijale za čitav mjesec i to se sukcesivno radi. U slučaju širenja zaraze, mi možemo parcijalno da isključimo regiju po regiju, i tu opciju imamo”, kazao je Šarčević i dodao da je sistem spreman za početak školske godine 1. septembra.

Šarčević ističe da je epidemiološka situacija u Srbiji sada povoljna, dok je u Crnoj Gori “četiri, ako ne i pet put lošija od Srbije”, prenosi portal Nova.rs.

Ministar prosvjete Srbije dodao je i da se svakodnevno prati broj zaraženih, pa će se i organizacija u školama tome prilagođavati.

"Danas je 19. avgust, ovdje uvjek kada prođe 10-15 dana mogu stvari da se promijene. Zato sam ja rekao da imamo više modela. U dogovoru smo i sa Kriznim štabom”, navodi Šarčević.

Šarčević tvrdi i da djeca mogu da budu sigurnija ukoliko su u školi i pod nadzorom.

“Ako gledate dijete koje se igra u dvorištu ili ispred zgarade, ono niti ima masku, niti ga neko kontroliše. Ako dođe u ustanovu, pod maskom i sve vrijeme je pod nadzorom pedagoga, ono je čak u tom dijelu dana zaštićenije nego što je možda kada je kod kuće. Srbija za sada ima povoljnu epidemiološku situaciju i mi razmišljamo da za sada ništa ne mijenjamo od onoga što smo izložili javnosti”, kaže Šarčević.

On dodaje da postoji uvjek mogućnost da se pređe na onlajn model, ako se situacija promijeni.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.