Evropi posle ublažavanja mjera prijeti
Potencijalna žarišta u Evropi, Foto: Nova.rs

Najrizičnija mjesta su stara žarišta

Evropi posle ublažavanja mjera prijeti "cunami" širenja zaraze (FOTO)

Taman što je Evropa počela da se polako otvara i u najteže pogođenim zemljama se situacija sa koronavirusom stabilizovala, sada čak 19 zemalja ponovo bilježi rast broja zaraženih, a brojke su trenutno naročito zabrinjavajuće u Španiji koja je i u prvom talasu bila jedno od najvećih žarišta.

Prema podacima Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, 19 evropskih zemalja u roku od 14 dana zabilježilo je ukupan broj zaraženih viši od 20 na 100.000 stanovnika, a veliki broj stručnjaka ove podatke smatra prvim upozorenjem da bi stara žarišta očas posla mogla da se reaktiviraju.

Luksemburg i Španija bilježe više od 100 novih slučajeva na 100.000 stanovnika u posljednje dvije nedelje, pokazuju posljednji dostupni podaci; Belgija više od 60, a Francuska i Holandija više od 40. Velika Britanija ima 20,7.

Najveći skok u broju zaraženih na 100.000 stanovnika je zabilježila Malta – sa 42,3 na 98,7.

Rekordan broj novozaraženih po otvaranju granica i popuštanju restrikcija u regionu zabilježila je Hrvatska – čak preko 200 novih slučajeva u danu.

Pretpostavlja se da je uzrok ponovnog skoka broja zaraženih u Evropi upravo otvaranje granica i prohodnost za turiste. Iako je za ulazak u većinu zemalja potreban negativan test na koronavirus i preduzimaju se mjere predostrožnosti i na aerodromima i na javnim mjestima, cirkulisanje turista ipak je donijelo nevolje, naročito zemljama koje pokušavaju da izvuku turističku sezonu.

spanija

Španija u strahu od ponavljanja zaraze

Španija je u ponedeljak potvrdila ukupno 1.833 novih slučajeva, što je ukupan broj novozaraženih u posljednjih nedelju dana do tog trenutka popelo na 32.329. Rekordni dan posle ukidanja vanrednog stanja bio je prošli petak kada je potvrđeno 2.987 slučajeva, ali Gardijan ističe da brojke objavljene u ponedeljak u Evropi nerijetko ne pokazuju realno stanje jer vikendom dolazi do zastoja u testiranjima i dijagnostici.

Ukupno šest oblasti u Španiji je zasad uvelo nove zakone sa ciljem sprječavanja širenja zaraze, a među njima su i zabrana pušenja u jednoj od oblasti, zatvaranje noćnih klubova i restorana do jedan posle ponoći.

Baskija je uvela najstrože resktrikcije pošto su zvaničnici upozorili na rizik od “cunamija” infekcija.

Njemački ministar zdravlja Jens Špan je saopštio da su izvor novih slučajeva u ovoj zemlji velika okupljanja i proslave, a istakao je i da postoji mogućnost da se vjenčanja zabrane ukoliko broj zaraženih nastavi da raste.

Špan je istakao i da je broj domaćih slučajeva velik jednako kao i broj uvezenih, ali i da bi na velikim zabavama virus mogao da se “širi vrlo, vrlo brzo”.

Broj novozaraženih je u Francuskoj u ponedeljak bio nešto manji od 500 – preciznije, 493 – što je pad u odnosu na više od 3.000 novopotvrđenih slučajeva u prethodna dva dana, a tamošnje vlasti saopštile su da se Pariz i Marsej smatraju “crvenim zonama”.

Najavljene su, u nekim oblastima oko Pariza, strožije mjere u staračkim domovima, kao i obavezno testiranje za zaposlene u njima i svima koji se vraćaju sa odmora.

Češka je takođe dosad potvrdila ukupno oko 20.000 slučajeva i skoro 400 preminulih, a od 1. septrembra će u ovoj zemlji biti obavezno nošenje maski u javnom prevozu i drugim javnim mjestima.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.