Najviše građana podržava koaliciju Đukanovića, najviše vjeruju u sistem obrazovanja, SPC i zdravstvo
Foto: CEDEM

Istraživanje CEDEM-a

Najviše građana podržava koaliciju Đukanovića, najviše vjeruju u sistem obrazovanja, SPC i zdravstvo

Istraživanje javnog mnijenja Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) pokazalo je da polovina građana Crne Gore nije zadovoljna pravcem kojim se kreće ta država. Koaliciju „Odlučno za Crnu Goru! DPS - Milo Đukanović” podržava 35,3 odsto građana, na drugom mjestu je savez „Za budućnost Crne Gore“ sa podrškom od 24,7 odsto.

CEDEM je danas predstavio rezultate istraživanja "Političko javno mnijenje Crne Gore“ koje je sprovedeno od 5. do 12. augusta na uzorku od 1.037 ispitanika,prenosi Anadolija.

Koordinator na istraživanju, Marko Pejović, kazao je da je anketa pokazala da polovina građana smatra da Crna Gora ne ide pravim putem.

"Pirmjetan je trend pada od predsjedničkih izbora 2018. godine. Puno je razloga za nezadovoljstvo građana-od pandemije koronavirusa do ekonomskih problema. Eskalacijom epidemije došli su na red egzistencijalni problemi koji su sve vidljiviji. Ništa se pozitivno nije dogodilo što bi motivisalo građane", kazao je Pejović.

On je istakao i da je učinkom Vlade Crne Gore zadovoljan svaki treći ispitanik, kao i da je smanjeno povjerenje građana u institucije sistema poput Vlade, parlamenta i predsjednika države.

a

Pejović je kazao i da građani Crne Gore najviše vjeruju u sistem obrazovanja, Srpsku pravoslavnu ckrkvu (SPC) i zdravstveni sistem.

"Imamo istorijski minimum povjerenja u institucije od 33 posto. Najbolje ocjene građani su dali ministarstvu sporta, ministarstvu prosvjete i ministarstvu vanjskih poslova, dok su najgore ocjenjeni ministarstva održivog razvoja i finansija. Ministar sporta Mlađan Janović najbolje je ocjenjen član Vlade, dok je iza njega premijer Duško Marković", kazao je Pejović.

Untitled

Izvršna direktorka CEDEM-a, Milena Bešić, tvrdi da je istraživanje pokazalo i pad povjerenja građana u Evropsku Uniju (EU). Ona je kazala da 54 odsto građana podržava članstvo Crne Gore u EU.

"Nastavlja se pad podrške u EU od marta 2018. kada je 67 posto građana podržavalo članstvo u Uniji. Jasno je da građani vide usporavanje integracionih procesa ali i loše ocjene Brisela po pitanju Crne Gore. Na pad utiče i aktuelno stanje u EU", kazala je Bešić.

Bešić je pojasnila i da polovina građana smatra da Crna Gora u spoljnoj politici treba da se oslanja na EU dok svaki peti misli da se teba oslanjati na Rusiju.

Na pitanje da li su Vlada i SPC trebali da postignu dogovor o sprovođenju Zakona o slobodi vjeroispovjesti, 37 posto ispitanika je kazalo da ponuda Vlade nije bila iskrena dok 11 procenata tvrdi da je trebalo prihvatiti.

aaaa

Koaliciju „Odlučno za Crnu Goru! DPS - Milo Đukanović” podržava 35,3 odsto građana, na drugom mjestu je savez „Za budućnost Crne Gore“ sa podrškom od 24,7 odsto.

Istraživanje je pokazalo da koaliciju "Mir je naša nacija podžava" 16,5 odsto, a koaliciju Crno na bijelo 6,6 odsto birača.

Socijaldemokrate sa listom "Mi odlučujemo Dosljedno" podržava 5,3 odsto građana.

Izbornu listu Bošnjačke stranke "Ispravno Rafet Husović" podržava 4,8, a listu Socijaldemokratske partije "Jaka Crna Gora" 4,2 odsto glasača.

Albansku listu Genci Nimanegu - Nik Đeljošaj podržava 1,9 odsto, a albansku koalicija "Jednoglasno" 0,4 odsto birača.

Hrvatska reforska snaga ima podršku 0,3 odsto birača.

Kako je saopšteno tokom predstavljanja istraživanja, prognoza izlaznosti na predstjećim parlamentarnim izborima je 66 odsto,prenosi Mina.

Pejović je rekao da su sve ocjene za političare veoma niske.

„Prvi na listi je nosilac izborne liste Za budućnost Crne Gore Zdravko Krivokapić sa prosječnom ocjenom 2,53. Krivokapića je ocijenio značajno manji broj građana nego ostale političare, odnosno najveći broj građana nije imao stav o njemu“, naveo je Pejović.

polit1

Prosječna ocjena za predsjednika Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića je 2,45, a za zamjenika predsjednika te partije Duška Markovića 2,37.

Prema istraživanju, prosječna ocjena za lidera Demokrata Aleksu Bečića je 2,34, a za nosioca liste koalicije Crno na bijelo Dritana Abazovića 2,25.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.